Kaupunkiuutiset

Kaksi Meksikoa Cuarónin kertomana

Alfonso Cuarónin Ja äitiäs kans on elokuva, joka saa näkemään USA:n elokuvateollisuuden turruttavan vaikutuksen tajuntaamme. Cuarón työskenteli myös USA:ssa, mutta palasi Meksikoon tekemään tämän elokuvan, jota ei olisi voitu tehdä missään muualla.

Ja äitiäs kans on monikerroksinen tarina, jossa toimii ainakin kolme tasoa. Näkyvin on kahden teini-ikäisen pojan Tenochin (Diego Luna) ja Julio (Gael Garcia Bernál) ja heitä yli 10 vuotta vanhemman naisen, Luisan (Maribel Verdú), yhteinen matka etsimään paratiisillista rantaa, Boca del Cieloa eli Taivaan Suuta.

Road movie on yhtäältä matka seksuaalisuuteen. Pojat joutuvat Luisan seurassa kokemaan paitsi oman seksuaalisen kömpelyytensä ja kerskailunsa välisen ristiriidan, myös omien periaatteittensa pitämättömyyden monessakin suhteessa. Seksin kuvauksen tyylilaji on suorasukainen realismi, joka etäännyttää sen kaikesta pornografiasta. Silti USA:ssa elokuvan leviäminen estettiin leimaamalla se K18-ikärajalla.

Toisaalta elokuva on todellakin matka halki Meksikon – köyhän, paahteisen maan, espanjalaisten valloittaman seudun. Matkan varrella nähdään empatialla kuvattuja köyhiä ihmisiä, maaseudun alkuperäisväestöä, mitä vasten korostuu Tenochin ja Julion yläluokkaisuus ja naiivius. Aika ajoin elokuvan tarina hiljenee, ja kertojanääni kommentoi seikkoja joita elokuva ei näytä suoraan. Ääni kertoo onnettomuuksista, kätketyistä ajatuksista, kohdattujen ihmisten taustoista ja tulevasta.

Salaperäisin hahmo elokuvassa on espanjalainen Luisa, jonka kohdalla kertojanääni on viitteellisempi. Katsojia odottaa lopussa yllätys, joka tuo Luisan käytöksen uuteen valoon ja lisää hänen hahmoonsa symboliikkaa. Matkalla Luisasta kuoriutuu kypsä, aikuinen nainen, joka pyörittelee poikia mielensä mukaan tietoisena siitä mitä on tapahtumassa.

Kolmas taso elokuvassa on kuolema. Kuolema, matka ja seksi liittyvät kohtalonomaisesti yhteen.

Ja äitiäs kans on kriitikkojen suuresti ylistämä, epätavallisen rohkea ja tyylikäs elokuva, mestarillisesti käsikirjoitettu ja kuvattu. Realismillaan ja syvyydellään elokuva koskettaa, parantaa hollywoodsumusta ja antaa pitkäksi aikaa ajattelemisen aihetta.

Anneli Jussila

Kavin aluesarja: Alfonso Cuarón, Ja äitiäs kans (USA/Meksiko 2001) ti 24.10. klo 18.00 Bio Rex. K16. 106 min. Lisätiedot kinotavast.net

 

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset