Kaupunkiuutiset

Kaksi puuta vetää kansaa kuin häkä

Kesä on ollut kaunein vuosikausiin ja heinäkuustakin ennustetaan kuumaa. Pullat ovat siitäkin syystä hyvin uunissa Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa, jossa juhlittiin viikonloppuna Kaksi puuta -musiikkikomedian ensi-iltaa. Juha Tapion lauluihin kirjoitetun näytelmän ennakkomyynti on ollut täkäläisittäin huimaa.

– Olemme olleet koko ajan vahvasti etukenossa ja yli 14 000 lippua on jo varattu. Se on aika paljon, kun koko viime kesänä myynti oli 12 500 kappaletta, teatterinjohtaja Otto Kanerva tuumaa.

– Kun talvella tiedettiin, että katetusta katsomosta tulee totta, panostimme vahvasti esilläoloon. Nyt on hyvä pössis, mutta näytöksiin mahtuu vielä runsaasti lisää yleisöä.

 

Näytelmän harjoitusvaihe oli hyvin poikkeuksellinen, kun katsomon remonttia tehtiin samanaikaisesti.

– Pääsimme puistoon vain 8 päivää ennen ensimmäistä yleisöä. Kyllä siinä kovalevy oli tukossa ja välillä kaivinkone niskassa.

– Näin ensi-illan jälkeen voin rehellisesti sanoa olevani ihan puhki. Pyysin Ola Tuomisen silmäksi katsomoon, kun oma roolini näyttämöllä ryöpsähti paljon isommaksi kuin ennakkoon kaavailtiin.

Murphyn lain mukaan Kaupunginpuistossa ei enää sada, kun katos on saatu valmiiksi.

– Nyt minulla on ensimmäistä kertaa sellainen olo, että meillä on kunnon toimintaedellytykset ja puitteet kohdallaan, Kanerva sanoo.

– Uusi katsomo luo areenan tuntua, mutta toisaalta rajaa maaston ja antaa akustiikallekin parempia mahdollisuuksia.

 

Juha Tapion hitit soivat Hämeenlinnassa ensimmäistä kertaa suomalaisen teatterin näyttämöllä. Kaksi puuta ei kerro lauluntekijästä, vaan se on itsenäisesti kirjoitettu humoristinen tarina rakkaudesta ja suomalaisesta jääräpäisyydestä.

– Meillä oli tavoitteena tehdä lämmin, romanttinen komedia, jossa murretaan ennakkoluuloja ja annetaan ajateltavaa meille jääräpäille. Luulen, että onnistuimme siinä ja saamme ihmiset konkreettisesti pysähtymään näiden ihmisten kokemusten äärelle, Kanerva pohtii.

– Aivan oma lukunsa on sitten musiikin sovitus, jossa meille kirjoitettiin viisiäänisiä laulustemmoja. Olen oikeastaan aika ylpeä, että onnistuimme ottamaan ne haltuun.

 

Toissa kesänä Lapinlahden Linnut -musikaalissa mukana ollut Miikka J. Anttila esiintyy taas Kaupunginpuistossa. Hän näyttelee nuohoojaa sekä toista roolia, jota voisi kuvailla vähintäänkin näyttäväksi.

– Koen itselleni tärkeäksi ja suureksi kunniaksi olla kotikaupungin näyttämöllä, hän sanoo.

– On myös aivan mahtavaa, kun jotakin tehdään ensimmäistä kertaa, kuten tässä tapauksessa Juha Tapion biisejä teatterissa. Kun lauluntekijä itse oli läsnä yleisössä, tunnelma työryhmässä oli suorastaan hurmoksellinen.

Anttila on näytellyt myös Hämeenlinnan Teatterin lavalla ja esiintymisiä on siunaantunut niin televisiotuotannoissa kuin mainoksissakin. Hänet tunnetaan myös maailmalla palkintoja keränneen Kyrsyä-kauhuelokuvan tuottajana ja näyttelijänä.

– Tällaisesta olen aina haaveillut. Otto on antanut minulle enemmän kuin kesätöitä, palasen unelmaa.

 

Näyttämöllä huristelee erilaisilla kulkuneuvoilla keksijä Ossi Leteenjärvi, jota esittää Mikko Töyssy. Hämeenlinnan Teatterista virkavapaalla oleva näyttelijä on viihtynyt hyvin Kaupunginpuistossa.

– Mikäs siellä komeissa tiluksissa on pyöriä, puistoalue on hieno ja kelit ovat olleet loistavat.

– Harjoitusaikana taisi kerran vähän ripottaa vettä, joten aika nautinnollista on ollut.

Töyssy uskoo, että näytelmä onnistuu herättämään ihmisissä monenlaisia tunteita. Työryhmässä on lauluvoimaa ja hyvin sovitetut kappaleet tukevat tarinaa.

– Meillä on nyt ollut muutama yleisö ja tuntuu, että ihmiset ovat löytäneet paikat sekä nauraa että liikuttua, Töyssy pohtii.

– Juha Tapion lauluissa on paljon kosketuspintaa ja moni varmasti kokee niiden olevan kuin omasta elämästään. Kun vielä melodiat ovat tarttuvia, niin kyllähän se koukuttaa.

Töyssy näyttelee syksyllä Raumalla ja Hämeenlinnassa vuorossa on Tahtien sota. Kesän jälkeen jatkuvat myös viihteellisen Villi Kortti -urheilupaneelin kuvaukset TV-Kakkosella.

– Television tekeminen on mielenkiintoista, hyvään porukkaan on ollut helppo istua sisään ja urheilu on muutenkin lähellä sydäntä.

– Seuraava vapaa viikonloppu on 22. joulukuuta, mutta ei passaa valittaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset