Kaupunkiuutiset

Kalareissusta tuli suutari

Kuvanveistäjä Jari Männistö sai pyydykseensä suutarin, joka osoittautui punnituksen jälkeen lajissaan Suomen suurimmaksi. Ennätyskalarekisterin 3550-grammainen saa nyt väistyä, kun Männistön kuiville kiskoma vonkale painoi mahtavat 3804 grammaa. Ahtia voi toki kiitellä kalaonnesta, mutta onnistuneen saalistuksen takana oli päämäärätietoinen suunnitelma.

– Pikkupoikana vietin kesät Rengossa mummoni mökillä. Eräänä päivänä meille tuotiin ämpärissä kaksi oudonnäköistä kalaa. Mummo laittoi ne vesisaaviin, jossa ne killuivat koko kuuman kesäpäivän, Männistö muistelee.

– Illan tullen mummo kiikutti ne takaisin viereiseen järveen, kun ei tohtinut perata. Sanoi, että saattoivat olla jotakin myrkkykaloja. Jälkeenpäin kuulin, että olivat jotain suutareita, joita oli juuri istutettu siihen järveen.

Lapsuuden kertomus palautui mieleen hiljattain, kun Männistö jutteli velipoikansa kanssa. Ajatus mahdollisista jättiläisistä sai taiteilijan innostumaan ja hän otti yhteyttä Petri Manniseen, joka on Hämeenlinnan seudun tunnetuimpia ja kokeneimpia kalamiehiä.

– Kerroin isoista suutareista ystävälleni Petelle, joka totesi, että ainahan kalat ovat kalajutuissa isoja ja virnisteli päälle.

– Tuollainen epäilyhän oli rehelliselle miehelle kuin bensaa liekkeihin ja minussa roihahti kalamiehen polte. Sanoin, että lähde mukaan, niin otetaan se Suomen enkka.

Rekisteriin

Männistö haki tarvittavat kalamerkit ja Manninen lainasi isosilmäiset verkot kalatalousneuvoja Petri Mäkiseltä. Sitten kaksikko heitti verkot vesille ja nosti ne seuraavana päivänä ylös. Verkko oli aivan mykkyrällä ja täynnä pulleita suutareita.

– Ensimmäinen kala painoi kolme kiloa ja viisisataa grammaa, eli viisikymmentä grammaa alle ennätyksen, Männistö kertoo.

– Toinen pullukka painoi sitten sen kolme kiloa kahdeksansataa ja ennätys oli plakkarissa. Veimme kalan autolla vielä Hämeenlinnan Citymarketiin, missä tapahtui virallinen punnitus.

Pituutta suutarille mitattiin 63 senttiä. Ennätyskalan tiedot, kuvat ja suomunäytteet lähtivät maanantaina Suomen ennätyskalalautakunnan tutkittavaksi.

Männistö ei pidä itseään suurena kalamiehenä, sillä ainakin tällä haavaa vielä julkistamatta jäänyt kalapaikka oli tiedossa ja apuna kokenut konkari.

– Olen tuossa kylillä puhellut kalasta ja monet ovat sanoneet, että isompiakin on nosteltu.

– Uskonkin Suomen vesissä lymyilevän sellaisia petoja, että oksat pois ja vähän latvastakin. Ne, jotka ylös saadaan, kannattaa laittaa laitettaisiin virallisiin rekistereihin, niin ei tarviitse jossitella.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

23.9.2020