Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kalastuskauppa sai asiakkaikseen Metallican roudarit – Hämeenlinnan ainoa alan erikoisliike kertoo, miksi onkimatoja tuodaan Hollannista saakka

Perheyritys on kehittänyt omia tuotteita, joita kilpailijat kopioivat innokkaasti.
Kirsi ja Heikki Sarin tekivät yli 20 vuotta verkkokauppaa kalastustarvikkeiden alalla, kunnes syntyi otollinen tilaisuus oman myymälän avaamiseen. Kuva: AP Sarjanto
Kirsi ja Heikki Sarin tekivät yli 20 vuotta verkkokauppaa kalastustarvikkeiden alalla, kunnes syntyi otollinen tilaisuus oman myymälän avaamiseen. Kuva: AP Sarjanto

Kalamiehen paratiisi on tietenkin hyvän ottipaikan lisäksi kauppa, jonka hyllyjen välissä voi kuluttaa tunnin jos toisenkin.

Heikki Sarinin johtama perheyritys aloitti tukkuliikkeenä ja verkkokauppana 1997. Kun Hämeenlinnan viimeinenkin alan erikoisliike Kalastuspiste sulki ovensa kolme vuotta sitten, tilanne oli otollinen oman myymälän avaamiselle.

– Ukkoja alkoi kävellä ovista sisään kyselemään toukkia ja myös monet verkkokaupan asiakkaat halusivat tulla itse noutamaan tuotteitaan, Sarin kertoo.

Syöttien aatelia

1980-luvun alkupuolella kalastusliikkeissä työskennellyt Sarin aloitti oman yritystoimintansa myymällä kalaverkkoja ja onkimatoja.

Kalastajien suosimat lierot tulevat Alankomaista.

– Hollannissa on dendrobaena venata -sukuista matoa jalostettu kalastuskäyttöön. Se kestää koukussa ja veden alla kauemmin kuin meidän kotimaiset savilieromme, kauppias vakuuttaa.

Oma vapa mateelle

Matkan varrella valikoima on kasvanut kattamaan kaikkea, mitä kalastuksessa voi tarvita. Hyvät neuvot saa kaupan päälle.

– Ideana on, että asiakas pääsee täältä lähtemään oikeat välineet kainalossa ja hiukan viisaampana. Jos meiltä ei hyllyistä jotakin löydy, niin varmasti pystytään hommaamaan.

Easy Fishing on kehittänyt myös omia tuotteita, joita kilpailijat ovat kuulemma kopioineet innokkaasti.

– On laituripilkkivapaa, kalastussettejä eri kalalajeille, uittavia jigipäitä, omia HS-tasapainopilkkejä ja vapoja, kuten erityisesti mateen pilkintään suunniteltu malli, miehensä rinnalla yrityksessä työskentelevä Kirsi Sarin luettelee.

Kalastajien perhe

Pariskunta on käynyt vuosikymmeniä yhdessä kalassa kesät talvet.

– Paljon tietoa on tarttunut korvan taakse, mutta kyllä Heikki on kuitenkin se varsinainen asiantuntija, Kirsi Sarin tuumaa.

Tytär Milja Sarin-Belik on perehtynyt tuotesuunnitteluun ja markkinointiin, mutta ei hänelläkään ole koukku keskellä kämmentä.

– Lapsesta saakka olen kalastanut ja kun näitä laatikoita kymmenen vuotta pyörittelee, niin pakostakin jotakin oppii, hän arvelee.

Vain vähän metsässä

Myymälä sijaitsee Lautatarhankadun päässä lähellä Kantolan siirtolapuutarhaa.

– Harkitsimme jossain vaiheessa liikkeen avaamista Tiiriössä, mutta se olisi ollut turhan iso kustannus. Täällähän me olemme kuitenkin keskellä kaupunkia, vaikka vähän metsässä, yrittäjät sanovat.

Paikalliset kalastajat ovat hiljalleen löytäneet Kantolaan ja asiakkaita saapuu myös lähikaupungeista.

– Kuuluisimmat asiakkaat olivat Metallican roudareita, jotka olivat kovia kalamiehiä. He kävivät meillä joka päivä ollessaan täällä, Heikki Sarin muistelee.

Kaloilta ne näyttävät

Mikä sitten on kuuminta hottia kalastuksen maailmassa näin kesän tullessa?

– Kyllä ne ovat edelleenkin erilaiset jigit, jotka alkavat olla yhä enemmän kaloja muistuttavia näköisversioita, Heikki Sarin kertoo.

– Valikoima kasvaa koko ajan ja iloksemme kotimaista käsityötä on saatavissa enenevissä määrin. Suosimme niin tuotteissa kuin pakkauksissa suomalaista aina kun se on mahdollista.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset