fbpx
Kaupunkiuutiset

Kalastusluvat löytyvät myös verkosta

– Ongella ja pilkillä saa olla missä vain ilman lupia, paitsi tietenkin erityisalueilla, kuten koskilla ja kalastusrajoitusalueilla, kalatalousneuvoja Petri Mäkinen Hämeen kalatalouskeskuksesta kertoo.

– Hämeenlinnan kaupungin sivuilta näkee kalastuslupa-alueet välillä Viralanjärvi-Lepaansalmi.

Muilla alueilla 18–64-vuotiaiden tulee maksaa kalastuksenhoitomaksu, jonka voi maksaa koko vuodelta tai viikoittain. Onkimista ja pilkkimistä lukuun ottamatta kaikkeen kalastukseen täytyy maksaa kaksi maksua: valtion kalastuksenhoitomaksu sekä varsinainen kalastuslupa, joita ovat mm. valtion läänikohtainen viehekalastuslupa sekä paikalliset vieheluvat ja pyydysluvat. Lupia saa muun muassa kalakortti.comista.

Ikärajojen ulkopuolelle jäävät alle 18- tai yli 65-vuotiaat saavat kalastaa yhdellä vavalla ja pilkkiä maksutta.

Luvissa eroja

Mökkeilijöillä tulee olla paikallisen osakaskunnan lupa. Näitä saa yleensä kyläkaupoista.

– Luvan myyjältä kannattaa myös kysyä, onko alueella erikoissäädöksiä, kuten alamittaa. Joissain se on 37 cm, kun taas jotkut alueet ovat nostaneet sen 40 senttiin, Mäkinen kertoo. Esimerkiksi Hämeenlinnan kalastusalueella kuhan alamitta on 40 cm.

Viehelupa oikeuttaa kalastukseen yhdellä tai usealla vieheellä, pyydysluvalla taas saa käyttää esimerkiksi verkkoa tai katiskaa.

Paikallinen viehe- tai pyydyslupa on paikalliselle kalastusoikeuden omistajalle maksettava lupa, joka oikeuttaa viehekalastukseen yhdellä tai usealla vieheellä. Paikallisten viehelupien ehdot ja hinnat vaihtelevat, mutta useimmiten paikallinen lupa on halvempi kuin läänikohtainen viehelupa, mikäli kalastus rajoittuu pienelle alueelle.

Läänikohtainen lupa on hyvä vaihtoehto, mikäli kalastaa laajalla alueella tai paikallisen lupamyyjän löytäminen on hankalaa.

Lupakortteja saa nykyään myös sähköisessä muodossa, puhelimeen tai sähköpostiin. Tilata voi myös perinteisemmän muovikortin, joka on helposti mukana kantoalueiden ulkopuolellakin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset