Kaupunkiuutiset

Kalevi Ilmarinen toivoo seutuyhteistyön uusviritystä

Janakkalan kunnassa on edessä kovat poliittiset neuvottelut talouden tasapainottamisen kanssa. Kolme vuotta sitten kunnanvaltuuston hyväksymää tasapainottamisohjelmaa ei merkittäviltä osin poliittisin päätöksin ole toteutettu.

Väestön on optimisesti oletettu kasvavan, kuitenkin väkiluku on laskeva. Samoin henkilökunnan oletettiin vähenevän ns. luonnollisen poistuman kautta noin 40 henkeä, kuitenkin se onkin saman verran lisääntynyt. Myös veropohja on ennakoidusta pettänyt.

– Jossakin on menty rankasti metsään Janakkalan kunnallispolitiikkojen raskaaseen sarjaan kuuluva Kalevi Ilmarinen (sd.) sanoo.

Ilmarinen arvioi lähiaikojen olevan kuntapäättäjille rankkaa aikaa, koska pakon edessä joudutaan miettimään kunnan taloudenpitoa aivan erilaisista asemista kuin kolme vuotta sitten tehtäessä Eero Laesterän johdolla tervehdyttämisohjelmaa.

– Nyt on aikaisempaa kovempi urakka talouden tasapainottamisessa kun ei tehty sovitusti, varmaan sopeuttamaan joudutaan rankemmalla kädellä.

Ilmarinen harmittelee eniten sitä, että etsikkoaika sopeuttamisessa jäi käyttämättä.

– Osassa kunnissa mennään jo toista kierrosta, meillä osasta asioista jämähdettiin alkumetreille. Kyllä itse kunkin täytyy katsoa nyt peiliin. Jos olisimme tehneet niin kuin neuvottiin, ja useat kunnat tekivät, tilanne olisi oleellisesti parempi. Nyt me joudumme sitten tekemään kaksinkertaisesti kovempia päätöksiä.

Noin 40 vuotta kunnan eri luottamustoimissa työskennellyt Ilmarinen toivoo samalla avarakatseisuutta. Muun muassa seudullisella yhteistyöllä on mahdollisuuksia löytää taloudellisia ratkaisuja.

– Nyt on menty ikään kuin sote- ja kuntauudistuskiireiden taakse piiloon. Kunnilla on elämää myös tulevaisuudessa, vaikka sote viekin kunnan taloudesta yli puolet pois. Jäljelle jäävää osuutta pitää pystyä hoitamaan tehokkaasti ja laadukkaasti. Seudullinen yhteistyö on edelleen hyvä kortti katsottavaksi. Seudullisen yhteistyön ylläpitäminen niin luottamusmiesten kuin viranhaltioiden kesken on tärkeää.

Ilmarinen itse uskoo, että tulevaisuudessa seutuyhteistyö korostuu, vaikka kuntarajoihin ei koskettaisi hennolla sormellakaan.

Ilmarinen pitää Janakkalassa suorastaan omanpesän likaamisena sitä, että aivan viimeisten vuosien aikana Turengin ja Tervakosken vastakkain asettelua on kärjistetty, vaikka pitäisi huolehtia koko kunnan elinvoimaisuudesta.

– Kuntalaisille annetaan tietoisesti väärä kuva tällaisesta kahden taajaman kisasta. Sitten 1960-luvun tällaista kärjistämistä ei ole nähty. Silloin puuhattiin Tervakosken kuntaa, sen jälkeen ei vastaavanlaisia keskusteluja ole kuultu kuin nyt. Siihen ei ole mitään asiaperusteita.

Hän nostaa pöydälle Janakkalassa jo pitkään ja paljon tunteita nostattaneen kouluverkkokysymyksen, johon kytkeytyy osin myös Turengin tekonurmikentän sijoituspaikka. Nyt sitä ahdetaan tiukkaan paikkaan koulun viereiselle alueelle perustein, että kenttä tulee olla koulun läheisyydessä. Tällä hetkellä 200 metrin päässä on Moision kolme palloiluun soveltuvaa kenttää, ja yksi hiekkakenttä koulun vieressä.

Turengin koulun kuin Tervakosken koulun sisäilmaongelmat on aiheuttanut kansalaisaloitteen uusien koulujen rakentamisesta.

– Voi olla, että kaavailtu tekonurmikenttä joudutaan siirtämään uuden koulun alta.

Samalla Ilmarinen viittaa 2006 Hakamäen urheilupuiston hankesuunnitelmaan, joka pitää sisällään varaukset urheilukentille Hakamäki on kymmenen vuotta odottanut päänavausta jostakin hankesuunnitelmassa olevasta rakentamisista.

– Kenttä tulee ehdottomasti rakentaa. Kuitenkin kun nyt kipuillaan koulun läheisyyden ahtaudella ja ylittyvillä rakennuskustannuksilla, niin Hakamäessä olisi tilaa ja hyvä rakennuspohja kentälle.

– Turengin, että Tervakosken koulujen ongelmat tulee ottaa vakavasti. Nyt tulisi pikimmiten puolueettomasti selvittää koko Janakkalan kouluverkko lukioita ja yläkouluja myöten. Täytyy tietää, millainen on tulevaisuuden kouluverkko Janakkalassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset