fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Kalpalinnassa pääsee talvella laskettelemaan, mutta kestää vuosia, että keskus on nykystandardien mukainen

Laskettelukeskuksessa listataan puutteita, siivotaan, korjataan hissejä ja perataan rinteitä. Ensin panostetaan kaikkein olennaisimpaan eli urheilupaikkoihin.
Turistirinteen hissit ovat korjauksen alla ja niiden pitäisi olla iskussa jo tuleva laskettelukautena. Petri Ilmarisen mukaan työtä on paljon, mutta kannustavaa palautetta on tullut niin ulkopaikkakuntalaisilta että lähiseudun asukkailta. Kuva kesäkuulta. Kuva: Riku Hasari
Turistirinteen hissit ovat korjauksen alla ja niiden pitäisi olla iskussa jo tuleva laskettelukautena. Petri Ilmarisen mukaan työtä on paljon, mutta kannustavaa palautetta on tullut niin ulkopaikkakuntalaisilta että lähiseudun asukkailta. Kuva kesäkuulta. Kuva: Riku Hasari

Kalpalinnan uudet omistajat Petri Ilmarinen ja Ari Laivola lupasivat kesäkuussa Hämeen Sanomissa, että laskettelijat pääsevät rinteeseen heti tulevana talvena.

Laskettelukeskuksen tuntevat ovat epäilleet, mahtaako keskus aueta, koska alue vaatii paljon päivitystä. Rinteet ovat puskittuneet, hissejä on rikki ja ympäristössä makaa rojua.

Miten siis on, pyörivätkö rinteissä hissit ensi kaudella?

– Kyllä pyörivät. Ei ole mitään syytä, miksi eivät pyörisi, Ilmarinen toteaa, mutta myöntää samaan hengen vetoon, että työtä riittää.

– Tiedossamme oli, etteivät vessat toimi ja jätesäilöt ovat täynnä. Niistä on lähdetty liikkeelle.

 

Raivaustyöt aloitettiin heti, kun maisematyölupien valitusajat päättyivät. Teiden ja rinteiden reunalta kerätään energiapuuta. Lumikissa rouskuttelee vesakkoa rinteiltä. Takarinteen puustoa ja metsiä kaatamaan on tilattu metsätyökone.

Ilmarinen laskee, että muutaman viikon päästä rinnealueet on perattu ja puuta kaadettu jo tulevia vuosia silmällä pitäen.

Kiireellisten töiden listalla ovat myös uusien lumitykkien hankkiminen sekä vanhojen kunnostus ja testaus.

– Teemme tarvittavat pumppuinvestoinnit, jotta saamme tarvitsemamme määrän tykkejä täyteen vettä. Kuusi lumitykkiä meillä on jo omasta takaa ja niitä kunnostetaan.

 

Työtä riittää myös rojun ja jätteen siivoamisessa. Vanhan soramontun pohjalta löytyy romua auton raadosta pyörätelineeseen ja vanhat huoltorakennukset kätkevät sisäänsä ajan patinoimaa tavaraa: 1970-luvun moottorikelkan ja ”kaikkea kummallista”.

– Sanotaanko näin, että kyllähän jäte rumaksi paikat tekee. Täältä lähtee lava kaupalla lajiteltua jätettä.

Entä ne rinteet. Missä laskettelijat laskevat ensi talvena?

– Aloitamme Turisti- ja Hugo-rinteillä, joiden hissejä nyt kunnostetaan. Tarvitaan vaijereita, laakereita, moottoreita. Meillä on kolmesataa risaa teleskooppia hallissa. Menee muutama sata työtuntia, ennen kuin ne ovat ehjiä.

Ilmarinen painottaa, että ensimmäisen vuoden tavoitteena on laittaa homma käyntiin. Se tarkoittaa, että mäessä on lunta, valot päällä ja hissit katsastettu.

– Niin, katsastettu. Se on muuten iso juttu, kun hissejä ei ole katsastettu vuosiin.

Se on yksi perusedellytyksistä, että keskukselle voidaan hakea Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen jäsenyyttä.

– Hissien ohjauslaitteet, rajakatkaisijat, turvajärjestelyt, kameravalvonnat, rinteiden saattaminen vaadittavaan tasoon. Näitä tässä koko ajan käydään läpi.

 

Ravintolarakennuksessa tehdään parhaillaan kuntokartoitusta. Lopullisen päätöksen avaamisesta tekee terveystarkastaja, mutta Ilmarinen uskoo, että kahvila on auki kauden alkaessa.

– Aluksi päivitämme talotekniikkaa, jotta rakennus voidaan ottaa käyttöön. Ulkoasun kohennus seuraa perässä. Kyllä siinä jumppaa riittää.

Ilmarinen myöntää, ettei keskusta panna kuntoon yhdessä kaudessa.

– Meillä on unelmia, mutta koko ajan tarkistetaan lompakkoa. Olennaisimpiin panostetaan nyt.

Olennainen tarkoittaa urheiluolosuhteita. Ja että on vetävät vessat ja kahviakin saa. 

 

Tästä on kysymys

Arkkitehti Petri Ilmarinen ja Janakkalan kunnanvaltuutettu, yrittäjä Ari Laivola ostivat Kalpalinnan liiketoiminnan puoliksi yhtiöidensä kautta.

Kaupat tehtiin tämän vuoden kesäkuussa.

Liiketoiminnan lisäksi kauppaan kuulu 65 hehtaarin maa-alue.

Kiianlinnassa aloitettiin pujottelu-urheilu vuonna 1939.

Eino ja Osmo Kalpala rakensivat Kiianlinnan yhteyteen Suomen ensimmäisen kaupallisen hiihtokeskuksen Kalpalinnan.

Rinteillä on pidetty useita SM-kilpailuja pujottelussa ja freestyle-lajeissa.

Uudet omistajat aikovat rakentaa Kalpalinnasta ympärivuotisen keskuksen sekä perinteisille että uusille kesä- ja talvilajeille.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset