Kaupunkiuutiset

Kalvolan kirkkopolku heräsi eloon

Iittala

Kalvola-Seura järjesti yhdessä Iittalan seurakunnan kanssa Pyhän Olavin päivänä lauantaina 29.7.2017 tutustumisvaelluksen Kalvolan historialliseen kirkkopolkuun. Vaeltajat kuljetettiin bussilla reitin varteen Kirkkomäelle. Sieltä lähti opastettu paluu jalkapatikassa Kalvolan kirkolle. Kalvolan kirkkoherra Kalle Roine lausui vanhan tavan mukaan rukouksen matkalle lähdettäessä. Vaelluksen päätösrukoushetken hän piti Kalvolan kirkossa. Vaellus taitettiin hautovassa helteessä, joten kirkolle taiottu lounastarjoilu oli hyvin tervetullut.

 

Kalvolan Kirkkopolku oli aikoinaan Kalvolan ja Tammelan kirkon välinen n. 30 km mittainen kulkureitti, ollen yksi alueen pääkulkuväylistä. Tätä polkua pitkin vaellettiin jo ammoin pitäjän kaukaisimmistakin kolkista Kalvolan kirkkoon kuulemaan saarnoja ja uusimpia uutisia. Jopa töistä tiedotettiin ja kun sanomalehdet alkoivat ilmestyä, nekin jaettiin aluksi sakasteista. Oli siis välttämätöntä, että kaukaisiltakin pitäjän kulmilta oli edustajia kirkolla.

– Ida-mummoni kertoi käyttäneensä kirkkopolkua itse vuodesta 1886 aina käydessään kirkossa Kotkajärven Eerolasta. Silloin matka tehtiin paljain jaloin ja vasta Käikiän rannassa jalat pestiin ja kengät laitettiin jalkaan, etteivät paremmat kengät kuluisi turhaan, kertoi Veikko Rantanen, Kalvola-Seuran nykyinen puheenjohtaja ja kirkkopolku-hankkeen puuhamies.

 

Kalvola-Seura löysi Rantasen tarinat ja paikallishistoriaa tutkineen Erkki Lamminpään tiedot samasta aiheesta. Kalvola-Seuran Minnamaija Björklöf yhdisti tarinat kokonaisuudeksi ja muotoili tarinoista hankeaihion. Kirkkopolun maastotutkimuksen, esittelytekstit ja toteutuksen maastossa on tehnyt Kalvola-Seuran kirkkopolku-työryhmä yhteistyössä Pro-Agria Etelä-Suomi ry:n/ Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten kanssa – Maisematarinoita -hankkeen (2016–2017) puitteissa. Hanke on Linnaseutu ry:n ja EMO ry:n Leader-ryhmien rahoittama. Kalvola-Seura kiittää yhteistyöstä myös kirkkoreitin maanomistajia sekä talkoisiin osallistuneita tahoja: Hannu Kaskea, Hannu Kuivalahtea, Tuomo Leinamoa ja Seppo Mäenluomaa.

Nyt ensimmäinen 5 km mittainen reitti on viitoitettu ja polun varrelle on pystytetty opasteet. Murhalammilla on kota lepopaikaksi ja eväitten nauttimista varten. Jossain matkan varrella piilee myös geokätkö.

 

Polku on myös osa uutta Nomadi-nimellä kutsuttavaa palvelua, jonka avulla voi lähteä liikkeelle suomalaisiin maisemiin. Nomadi-mobiilisovelluksen sähköiseen karttaan on merkitty kohteita ja niihin liittyviä tarinoita ja palveluja. Sovellus toimii kännykässä tai tabletilla. Reitteihin voi tutustua liikkumalla – ja miksei kotisohvaltakin.

 

Ohje sovelluksen lataamiseen:

Käyttääksesi reittejä mobiililaitteessasi, tarvitset Nomadi-sovelluksen. Mene osoitteeseen app.citynomadi.com ja hae Nomadi laitteeseesi. Reitteihin voi myös tutustua netissä: www.citynomadi.com. Sovelluksen käyttö on maksutonta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset