fbpx
Kaupunkiuutiset

Kani, hyppää pois!

Iittalalaiset serkukset Vera Latvala ja Emma Latvala harrastavat kanien estekilpailuja. Viime lauantaina he osallistuivat lemmikkiensä kanssa Ortelan koulun kentällä pidettyihin kisoihin. Nutella ja Jade ovat edenneet jo aloittelijoista keskivaikealle tasolle.

Veralla on ollut kaneja usean vuoden ajan, ja kun Emma hankki itselleen oma lemmikin, tytöt päättivät ryhtyä harrastamaan yhdessä niiden kanssa.

– Käymme kisaamassa eri paikoissa, jos vaan saamme kyydin. Olemme olleet esimerkiksi Jyväskylässä, Markussa ja Mäntyharjussa. Tämä on tosi leppoisa ja ihana harrastus. Voi olla ulkona ja saa monia hyviä kavereita, ja jos vielä kanit pärjäävät, se on plussaa, he kertovat.

Nutella on 2- ja Jade 4-vuotias. Serkukset arvelevat, että eläkeikä heidän lemmikeilleen koittaa 5–6-vuotiaana.

Lammilaisella Katriona Aakkulalla ei tällä kertaa ollut omaa kania kilpailemassa, mutta hän kuvasi kamerallaan kentällä muiden hyppelyjä.

– Kani on tavallaan helpompi lemmikki kuin koira, mutta sen kanssa voi harrastaa samoja asioita. Kilpaileminen on rentoa ja hauskaa, aina on hyvä mieli niiden jälkeen. Ihmiset usein ihmettelevät, miksi kani hyppää, mutta ei se tekisi sitä, jollei se tykkäisi siitä, Aakkula sanoo.

Ortelan kentän radalla oli monta iloisenväristä estettä. Pienetkin kanit hyppivät niiden yli yllättävän korkeilla ja ulottuvilla loikilla. Kisoihin kuuluvat erikseen myös korkeus- ja pituushyppy.

Kilpatasoja kaneilla on neljä: helppo, keskivaikea, vaikea ja eliitti. Hämeenlinnassa osallistujakaksikkoja oli yhteensä 43. Heitä oli tullut ympäri Etelä-Suomea Turkua ja Helsinkiä myöten.

Suomen Estekanit ry:n palkintovastaavalla, Salon seudulla asuvalla Maija Sunilla oli kani kisaamassa jokaisella neljällä tasolla. Hän myös kasvattaa itse niitä myytäväksi. Lisäksi hän toimii Somen Estekanit -yhdistyksessä palkintovastaavana.

– Käyn kilpailemassa ja muutenkin tekemässä yhteistyötä eri Pohjoismaissa. Esimerkiksi Norjassa asuu muutama minulta lähtöisin oleva kani. Suomessakin harrastus kasvaa koko ajan. Vuonna 2013 pidettiin ensimmäiset SM-kisat, ja katsotaan, jos vaikka seuraavat SM-kisat pidettäisiin Hämeenlinnassa, hän sanoo.

Kaikista kaneista voi tulla estekani, mutta eläimiä myös jalostetaan varta vasten hyppääjiksi.

– Harrastuksessa mennään täysi kanin ehdoilla. Sitä ei saa pakottaa mihinkään, Suni muistuttaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset