fbpx
Kaupunkiuutiset

Kaninkolo vie katsojan suurten kysymysten äärelle

Avioparilla on kaikkea mitä toivoa, kunnes järkyttävä onnettomuus suistaa perheen elämän raiteiltaan ja jättää heidät etsimään, paitsi lohtua, myös toisiaan. Hämeenlinnan teatterin Kaninkolo on David Lindsay-Abairen näytelmän suomenkielinen kantaesitys, jonka on suomentanut, sovittanut ja ohjannut kolme kertaa elokuvataiteen valtionpalkinnon saanut Juha Rosma.

– Löysin näytelmän, kun törmäsin elokuva-alan lehdessä siihen perustuvaan filmiin, jonka pääosassa oli Nicole Kidman, Rosma kertoo.

– Näytelmä on voittanut kaikki mahdolliset palkinnot Pulitzerista lähtien ja alkutekstin luettuani tajusin, että tämä on suorastaan pakko tehdä. On hienoa, että kantaesitys toteutetaan Hämeenlinnassa, jossa on hieno tekniikka ja näytelmään erittäin hyvin sopiva porukka.

Draaman keskipisteessä on nuoren avioparin ja heidän läheistensä matka varjosta valoon. Työryhmä ei suostunut etukäteen paljastamaan näytelmän juonenkäänteistä juuri mitään, mutta Rosma painottaa, että herkästä aiheestaan huolimatta Kaninkolo ei ole surullinen teos. Näytelmä on oivaltava, hauska, koskettava ja äärimmäisen rehellinen kuvaus siitä, mitä elämä voi tuoda eteen ja kuinka siitä selvitään.

– Yliopistossa painia ja kirjoittamista opiskellut Lindsay-Abaire teki ennen Kaninkoloa muutaman näppärän komedian. Joku kollega oli kuitenkin hänelle maininnut, että oikein hyvän näytelmän saa aiheesta, joka tuntuu kaikkein pelottavimmalta. Loistava teksti kumpuaa henkilökohtaisuudesta. Jos omat havainnot ovat riittävän tarkkoja, ne ovat myös universaaleja.

Luonteva prosessi

Avioparia näyttelevät Turkka Mastomäki ja Lotta Huitti. Kalle Aaltonen -musikaalissa iloittelevat näyttelijät hyppäävät Kaninkolossa syviin vesiin.

– Howie on yksi draaman kokijoista ja perheen pää, mutta hän ei ole joukon johtaja. Hän on luonteeltaan nöyrä ja jollain tavalla alisteinen koko tapahtumalle sekä muiden ihmisten tunteille ja tarpeille, Mastomäki kuvailee roolihahmoaan.

– Teksti on älyttömän hieno ja nerokkaasti kirjoitettu. Näytelmä on hyvin realistinen ja samalla niin monikerroksinen, että katsojat saattavat aistia siitä vielä enemmän kuin mitä me näyttelijät pystymme ehkä ymmärtämään.

Mastomäen myötäilevän henkilöhahmon vastapoolina on voimakastahtoinen Becca.

– Becca on hyvin itsenäinen ja syvästi tunteva ihminen, joka tässä elämänsä kriisitilanteessa kulkee käyttäytymisessään ääripäästä toiseen.

– Vaikeasta aiheesta huolimatta näytelmään uppoutuminen on ollut luonteva prosessi. Teksti on niin hyvä, että intuitiolla on päässyt aika pitkälle.

Näytelmä muissa rooleissa ovat Katariina Kuisma-Syrjä, Maiju-Riina Huttunen ja Antti Tiensuu.

Kaninkolo, kantaesitys la 3.10. klo 18 Päänäyttämöllä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset