fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Leuto alkutalvi on jo enemmän sääntö kuin poikkeus - Kannattaako talvilajeja edes harrastaa?

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas

Olemme saaneet nauttia pitkään pimeydestä sekä sateisesta säästä, jollainen vallitsee yleensä marraskuussa. Ulkolämpötilat sahaavat nollan molemmin puolin. Keskiviikkona tuli lunta taivaan täydeltä, mutta oletettavasti kaikki lumi sulaa taas pois heti muutaman päivän sisään.

Valkeaa joulua en uskalla edes toivoa. Jos sellainen sattuisi tulemaan, olisi se silkkaa hyvää tuuria.

 

Suomessa talvilajeilla on vahvat perinteet. Omassa lapsuudessani koulussa luisteltiin ja hiihdettiin joka talvi, eikä sitä kyseenalaistettu.

Mutta tuleeko talviurheilusta yhtään mitään, kun talvet ovat mitä ovat? Vaikka hetkittäin saammekin nauttia lumipeitteestä, tahtoo näillä leveysasteilla latujen ja jääkenttien tekeminen väkisin siirtyä tammikuun puolelle.

Tällä hetkellä torin tekojääkenttä on ainoa käyttökelpoinen ulkojää Hämeenlinnassa. Hanketta on moitittu kalleudesta, mutta samaan aikaan kaupunki saa säästöä siitä, ettei sillä ole latuja tai ulkojääkenttiä hoidettavana. Tietojeni mukaan Sappeessa on sentään saatu muutama rinne avattua.

 

Kannattaako näitä talvilajeja väkisin harrastaa täällä vain siksi, että näin on ennenkin tehty? Onko siinä järkeä, jos talviurheilun harrastaminen menee siihen, että ladut ja kentät täytyy tehdä keinotekoisesti ja energiaa käyttäen? Tilanne on aivan eri pohjoisessa, jossa riittää lunta ja pakkasta luontaisesti.

Jos ilmastonmuutosta ei oteta lukuun, itse voisin aivan hyvin elellä Keski-Euroopan ilmastossa, jossa lunta ei ole nimeksikään. Autoilu paikasta toiseen on helpompaa ja lenkkeilykin onnistuu ilman nastakenkiä.

 

Toisaalta lumi tuo valoa muuten niin pimeään vuodenaikaan ja lumesta on iloa etenkin lapsille. Luistelu ja mäenlasku ovat ainakin oman lapseni suosikkilajeja, eikä kumpaakaan voi oikein harrastaa ilman kunnon talvea.

Jos taikauskoiseksi heittäytyy, niin ehkä hyvä keino kunnon lumitalven saamiseksi olisi vaihtaa nastarenkaat kitkoihin ja jättää lämpimät talvivaatteet hankkimatta.

Eiköhän lunta ja pakkasta silloin piisaisi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset