Kaupunkiuutiset Hattula

Kännykkäkulttuuri on lisännyt taittovirheiden ilmenemistä yhä nuoremmilla – "Aikaisemmin pieni taittovirhe ei olisi ollut ongelma"

Optikko Pirkko Hytti on nähnyt alan muutoksen työskennellessään Parolan Näkökeskuksessa. Nykyisin silmien terveyteen kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota.
Optikko Pirkko Hytin mukaan klassiset mallit ovat Parolassa suosittuja, mutta myös trendilaseille on kysyntää. Kuva: Heli Karttunen
Optikko Pirkko Hytin mukaan klassiset mallit ovat Parolassa suosittuja, mutta myös trendilaseille on kysyntää. Kuva: Heli Karttunen

Optikko Pirkko Hytti on työskennellyt Parolan Näkökeskuksessa melkein liikkeen perustamisesta asti eli lähes kolme vuosikymmentä. Sinä aikana moni asia on alalla muuttunut.

– Yleisesti ala on digitalisoitunut, laitteet ovat kehittyneet ja käsityön osuus on vähentynyt. Meidän liikkeessämme linssit vielä hiotaan kehyksiin itse, mutta moniin muihin liikkeisiin ne tulevat valmiiksi hiottuina. Optikon opinnot sisälsivät jo aikoinaan paljon teoriaa, joten käsityöpuoli toi mukavaa vaihtelua, vuonna 1984 valmistunut hämeenlinnalainen kertoo.

Kehitystä monella kantilla

Myös tuotteiden laatu on mullistunut. Kolme vuosikymmentä sitten rajalliset 2-teholinssit sekä lasilinssit olivat yleisiä, eivätkä monitehojen ominaisuudet olleet lähelläkään nykyisiä.

– Tänä päivänä lähes kaikki linssit ovat muovia. Lasilinssejä teemme ehkä 1–2 paria vuodessa.

Myös piilolinssit ovat kehittyneet.

– Nykyisin piilolaseja on sekä kerta- että pidempään käyttöön ja ne ovat paljon silmäystävällisempiä sekä helpompia sovittaa. Niillä korjataan aiempaa enemmän erilaisia näkövirheitä ja myös niihin on tullut monitehoisuus.

Taittovirheet herkemmin esiin

Palveluissa moni asia on pysynyt samana, mutta painotus on muuttunut.

– Teemme näöntarkastuksia sekä piilolasisovituksia entiseen malliin, vaikkakin laitteet ovat toki kehittyneet. Jos alalla oli ennen paljon käsityötä, nyt alan koulutuksessa painotetaan enemmän silmän terveyden tutkimista.

Myös näkövirheisiin kiinnitetään aiempaa herkemmin huomiota.

– Aikaisemmin pieni taittovirhe ei olisi ollut ongelma, mutta kännykät ja tabletit ovat lisänneet lähelle tuijottamista ja ongelmia ilmenee yhä nuoremmilla. Ongelmaa ei olisi, jos ei olisi tätä kulttuuria. Toisaalta taittovirheleikkaukset ovat yleistyneet ja osa laseja käyttäneistä jää pois, mutta usein ikänäkö taas muuttaa tilanteen.

Synttäreitä juhlittiin hillitysti

Parolanhovissa sijaitseva Parolan Näkökeskus täyttää tänä vuonna 30 vuotta.

– Täällä on tietyllä tavalla kyläkauppa-meininki ja meillä käy asiakkaita jo toisessa sukupolvessa. Monet tulevat tänne kauempaakin, kun invataksilla pääsee oven eteen eikä tänne ole rappusia.

Liike juhlisti merkkivuottaan syyskuussa erikoistarjouksilla.

– Nyt korona-aikana synttäreitä ei voida kauheasti juhlia, mutta iso kiitos hattulalaisille asiakkaille.

Uusin Kaupunkiuutiset

17.10.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

19.10.2020