fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Taidemuseolle tulossa vivahteikas vuosi - Luvassa kansallismaisemaa, kasaria ja ITE-taidetta

Leena Luostarisen teos Rannalla (1982) on mukana Kasari-näyttelyssä. Kuva: Muu
Leena Luostarisen teos Rannalla (1982) on mukana Kasari-näyttelyssä. Kuva: Reima Määttänen

Hämeenlinnan taidemuseo näyttelyissä esitellään ensi vuonna monipuolisesti kuvataiteen eri aikakausia ja ilmiöitä.

Kevätkauden avaa Anni Rapinojan luonnosta ammentava herkkäviritteinen nykytaiteen näyttely Luonnon helmassa. Rapinojan (s. 1949) työtovereina ovat metsän eläimet ja kasvit. Kun hän astuu työhuoneestaan pihamaalle ja metsään, luonto tarjoaa hänelle kaiken tarvittavan, kuitenkin aina omilla ehdoillaan. Luonnon helmassa -näyttelyssään 14.2.–10.5. taiteilija pureutuu ihmisen ja luonnon suhteeseen ja kantaa huolta luonnon monimuotoisuudesta.

Keväällä kasaritunnelmia

Kevään toinen näyttely Kasari – taiteen 1980-luku 27.3.–11.4. johdattaa ”kuumalle” vuosikymmenelle ja se esittelee ajan suomalaisen kuvataiteen moninaisia ilmiöitä. Näyttely kertoo ajasta, jolloin maailmantaloudessa elettiin voimakasta nousukautta, poliittinen ilmapiiri vapautui kylmän sodan päätyttyä ja uusia teknologioita kehitettiin kiihtyvällä tahdilla.

Kuvataiteessa 80-luku oli vahvaa aikaa. Taidekenttä kansainvälistyi räjähdysmäisesti ja samanaikaisesti ilmassa oli ennen näkemättömän laaja kuvataiteellinen kirjo: alkuvoimaa pursuavaa ekspressionismia, monivivahteista abstraktia taidetta, menneitä aikoja siteeraavaa ja kommentoivaa postmodernismia.

Tarinoita taideteosten takaa

Monien taideteosten takaa löytyy kiehtovia tarinoita. Lyhyitä kertomuksia taiteesta -näyttelyssä 27.3.–11.4. tutustutaan taidemuseon kokoelmien kiinnostaviin teoksiin ja niissä esiintyviin henkilöihin kuten taiteilija Helmi Vartiaiseen. Vartiainen on jäänyt suurelle yleisölle tuntemattomaksi, vaikka hänen kasvonsa ovatkin tutut kuvataidetta tunteville.

Helmi Vartiainen oli nuoritaideopiskelija, kun hän avioitui omavaltaisen taidemaalari Tyko Sallisen kanssa. Hänestä tuli malli miehensä kuuluisiin Mirri-maalauksiin, kun taas Vartiaisen oma taide jäi tuntemattomaksi. Näyttelyssä tutustutaan Vartiaisen harvinaiseen Omakuvaan ja moneen muuhun kiinnostavaan teokseen ja tarinaan.

Suomalaista maisemaa

Taidemuseon kesänäyttely Oi Suomi – vaelluksia maisemaan 12.6.–20.9. johdattaa suomalaisen maiseman äärelle. Se kertoo tarinaa maamme maisemataiteen kehityksestä, sen piirteistä ja tyylipyrkimyksistä 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun ensi vuosiin. Näyttelyn teokset vievät aikaan, jolloin rakennettiin suomalaista maisemakuvastoa ja etsittiin omaa kansallista identiteettiä.

ITE-taide täyttää vuosia

Vuoden viimeisellä näyttelyllä juhlistetaan kaksi vuosikymmentä täyttävää ITE-taidetta.

2000-luvun vaihteessa outsider-taiteen käsiteperhe sai uuden jäsenen, kun suomalainen itseoppineiden nykykansantaiteilijoiden taide löydettiin ja nimettiin ITE-taiteeksi.

ITE-taiteelle on muodostunut jo oma taidehistoriansa. Kohtalona luovuus – Ite ja kumppanit -näyttely 23.10.2020¬–7.3.2021 kokoaa yhteen kotimaista ITE-taidetta, joka saa rinnalleen nykytaiteen teoksia.

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset