fbpx
Kaupunkiuutiset

Kansanmusiikin raikuliporukka

Jos vielä jollakin on harhakuva nykysuomalaisesta kansanmusiikista pitsinnypläykseen verrattavana nyhertelynä, niin poikkeaminen Pirulainen-yhtyeen keikalla Suistossa on paikallaan. Pohjanmaan suunnalta tuleva yhtye on keittänyt kasaan mikstuuran nimeltä Suomiroots. Pirulaisen kotimaankieliseen juurihoitoon on otettu vaikutteita eri kansanmusiikeista, vanhasta iskelmästä, Amerikan blues- ja folktyyleistä sekä rockista. Kokoonpanossa on useissa eri yhteyksissä ansioituneita kansanmuusikkoja. Yhtyeessä soittavat viulisti Kyösti Järvelä, rumpali Anssi Rantala, haitaristi Lauri Kotamäki, basisti Tero Hautamäki ja laulusolistina on Esa Alanko.

– Varsinainen cocktail syntyy kun biisejä aletaan sovittaa kimpassa, Alanko kertoo.

– Jokaisella meistä on oma pelimannityylinsä. Kun ne lyödään yhteen, syntyy pirulaissoundi.

Iholle ja jalalle

Pirulaisen debyyttialbumi, Hurja Hehku, palkittiin vuonna 2013 Vuoden kansanmusiikkilevynä. Albumi teki vaikutuksen uudella tulokulmallaan, joka sai sekä yleisön että kriitikot äänestämään levyä. Uunituore kakkosalbumi, Valo viipyä voi, jatkaa siitä mihin edeltäjä jäi.

–  Tällä levyllä haettiin äärilaitoja ja uusia polkuja. Pirulainen yhtyeenä jatkaa yhä enemmän yhdessä tekemisen suuntaan, vanhalla kunnon muskettisoturimeiningillä, Alanko lupaa.

Fanien hiekkatierokiksi ristimä musiikki on mennyt keikoilla suoraan iholle ja jalan alle. Yhtye viljelee ylpeästi karvanaamaista miesenergiaa, hillittömäksi yltyvää soiton revittelyä ja suurella sydämellä suoritettua lavakukkoilua.

– Pirulainen tunnetaan hyvästä live-meiningistä, Alanko sanoo.

–  Keikalla esiintyminen on itsellekin se kovin juttu, miksi musaa tehdään. Kun bändi on yleisön kanssa kasvokkain, ilmassa on sähköä.

Suisto-klubin Kansaniltamissa esiintyvät Pirulaisen lisäksi Duo Julia Mattila ja Samuli T. Mäkelä sekä DJ Jukkiss.

Kansaniltamat la 26.9. klo 22.30 Suistossa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset