fbpx
Kaupunkiuutiset

Kansantanssi on iloa, musiikkia ja liikuntaa

Hämeenlinnan Kansantanssinuoret on lasten ja nuorten kansantanssiseura, jossa on tanssijoita taaperoista nuoriin aikuisiin.

– Kansantanssin suosio on aaltoilevaa. Seura on perustettu jo vuonna 1925 ja vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen, juurien etsimisen myötä, 70-luvulla kiinnostus kansantanssiin ja -musiikkiin lisääntyi. Tällä hetkellä aktiivisia tanssijoita on nelisenkymmentä, musiikkikasvattaja, musiikin maisteri Marjuska Santala mainitsee.

– Tuntuu usein, että väheksymme turhaan omaa kulttuuriamme, hän jatkaa.

Santala itse on omien sanojensa mukaan saanut kansantanssiharrastuksen geeneissä. Hän oli ensimmäistä kertaa jo muutaman kuukauden ikäisenä mukana äitinsä, kansantanssinopettaja Marjo Paulorinne-Santalan, tanssitreeneissä. Myös veljet harrastavat kansantanssia. Santalan ohella sisar Merita Virtanen opettaa lasten ja nuorten kansantanssia.

Tanssiharrastusta taaperosta teiniin

Hämeenlinnan Yhteiskoululla Hätilässä harjoittelee perjantaisin neljä alle kouluikäisten ja koululaisten ryhmää. Marjuska Santala ohjaa taaperoita, Merita Virtanen yli neljävuotiaita. Molemmat suunnittelevat myös koreografioita.

– Meillä on ihana tilanne, koska harjoituksissamme on usein mukana livesäestäjä, muusikko, haitaristi Aki Ojala, Santala iloitsee.

Kansantanssinuorien nuorten aikuisten ryhmä, nimeltään SuJut, aloitti yli kymmenen vuotta sitten. Hämeenlinnasta muualle opiskelemaan muuttaneet opiskelijat palasivat kotikaupunkiin viikonlopuiksi ja halusivat tanssia. Sunnuntaijuttu lyheni SuJut-nimeksi, ryhmässä tanssitaan kokeilevampia koreografioita.

Esiintymisiä ja matkoja

Nuoret kansantanssijat esiintyvät myös erilaisissa juhlissa. Syyskuun alussa JHL:n Hämeenlinnan yhdistyksen eli Julkisten ja Hyvinvointialojen Liiton 75-vuotisjuhlassa Hämeen Linnassa esiintyi alle kouluikäisten tanssiryhmä.

– Leikkiminen on lapselle luontaista, niinpä esityksessä vanhan ajan laululeikin Majan rakennan mä yrttitarhaan tahtiin rakennettiin majaa, sahattiin puita ja kun maja oli valmis, keitettiin kahvia.

Jopa alle kouluikäiset esiintyvät, ja vuoden ikäiset tanssijataaperotkin seuran omissa juhlissa.

Kansantanssinuorten vuosi on jaettu syys- ja kevätlukukauteen. Kesäisin käydään kansanmusiikki- ja kansantanssifestivaaleilla sekä kotimaassa että ulkomailla. Viime kesänä vierailtiin Europeade- festivaalilla Helsingborgissa, Etelä-Ruotsissa. Aiempina vuosina seuran tanssijat ovat matkailleet Pohjoismaitten lisäksi Unkarissa, Virossa ja Italiassa.

Pienissä tanssijoissa on edustettuina sekä poikia että tyttöjä. Murrosiässä taukoa pitäneet pojat saattavat palata vähän myöhemmin takaisin.

– Seuran lukukausimaksu on 50 euroa sekä syys- että kevätlukukaudelta. Yhteistoimintasopimus ja saamamme Hämeenlinnan kaupungin tuki on meille todella tärkeä toiminnan järjestämiseksi.

Uusia tanssijoita mahtuu mukaan, pääsyvaatimuksia ei ole, ja sopiva ryhmä kyllä löytyy.

Yhteydenotot: nuoret@hmlkansantanssi.fi tai pj Marjo Paulorinne-Santala 040-5686781.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset