fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Kansanvallan huippuhetki on äänestyspäivä

Vaalilautakunnassa toimiminen on oikeastaan aika mielenkiintoista. Virallisen luvan kanssa ja vielä kokouspalkkiota nauttien voin seurata ihmisten käyttäytymistä ja korkeimman vallan käyttöä.

Iäkkäin osa vallankäyttäjiä tuli heti yhdeksän jälkeen. Mitenkään vallanhimoisilta he eivät näyttäneet. Velvollisuus ja oikeus olivat yleinen motiivi ja ihan uskottava.

Naiset olivat ensi alkuun hiukan vähemmistönä. Sain Kylliltä moitteita sovinismista, kun epäilin sen johtuvan siitä, että he olivat jääneet aamupalakuppeja tiskaamaan. Ehkä syy oli jokin muu.

Keski-ikäisiä alkoi tulla hiukan myöhemmin. Jokin ajan ilmiö oli varmaan nukuttanut pidempään. Lapsiperheet olivat vahvasti edustettuja puolen päivän kahden puolen. Lienivätkö ydinperheen ruoka-ajat ja muu päivärytmi vaikuttaneet. Nuoria miehiä alkoi kasaantua jonoksi asti iltapäivän ehtiessä pidemmälle.

Tyylissä oli selviä eroja. Iäkkäimmillä oli vielä juhlavan perinteinen ja vähäpuheinen yleisilme. Poikkeuksia tosin oli. “Kyllä henki kulkee”, vastasi noin 80-vuotias mies, kun henkilötunnusta kysyttiin. Tosin huono kuulokin saattoi olla syynä, mutta silmän pilke kertoi humoristisuudesta.

Muutamat nuoret miehet tulivat sellaisella innolla ja vauhdilla, että pelkäsin heidän tulevan pöydän yli. Oli myös sellaisia, joiden puhumattomasta olemuksesta huokui, että “mehän teitille näytämme”.

Nuoria ensikertalaisia hiukan kävi jopa sääliksi. Enkä tiedä, pahensinko asiaa, kun sanoin, että jos ruuhkaa ei ole, niin siellä äänestyskopissa voi hetkisen herkutella sillä vallan tunteella. Sitä kestää kuitenkin vain lyhyen ohikiitävän hetken.

Kun numero on piirretty, on valta annettu jonkun muun käsiin.

Käsittämätön voima on tuolla lappuun piirretyllä numerolla, eikä eroa ole, onko se tehty nuoren miehen vahvalla ja vihaisella vedolla vai iäkkään rouvan ohuella ja haparoivalla käsialalla. Yhtä voimakkaita ovat kumpikin. Ilman niitä ei kenestäkään tule kunnanvaltuutettua, kansanedustajaa eikä meppiä.

Joku nuori taisi hiukan hätkähtää tai hymähtää, kun auki taitettua äänestyslippua ojentaessani sanoin, että tämä on nyt se EVVV eli erittäin vastuullisen vallankäytön väline.

Vastuullisella ja vakavalla mielellä kaikki olivatkin lähteneet vallankäyttöön. Nuorilla oli varmaan jokin oma nettisuosittelija. Silmiinpistävän moni katsoi kannykkäänsä ennen, kuin tuli rekisteröitymään.

Merkillinen asia on tämä kansan valta. Se on sitä, että sen saa antaa muille. Mutta hyvä niin. Parempaakaan tapaa ei missään ole keksitty. Huonompia kylläkin.

Antti Leinikka, Renko

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset