fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kanta-Hämeen keskussairaalassa tuhkarokkotapaus - Taudille altistuneita useita kymmeniä

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on todettu tuhkarokkotapaus. Tuhkarokolle altistuneita arvioidaan olevan useita kymmeniä. Keskussairaalasta pyritään olemaan yhteydessä altistuneisiin heidän rokotustarpeensa selvittämiseksi.

Keski-ikäisellä suomalaissyntyisellä naisella on todettu tuhkarokkoa Hämeenlinnassa keskiviikkoiltana 20. marraskuuta. Hän on ennen sairastumistaan matkustanut ulkomailla, eikä häntä ole rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Kymmeniä altistuneita

Sairastunut on käynyt tartuttavuusaikana Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä 18. marraskuuta ja hakeutui uudelleen sairaalaan 20. marraskuuta. Potilas on tällä hetkellä osastohoidossa ja ilmaeristettynä.

Samaan aikaan päivystyksessä asioineita (18.11. klo 10–14 ja 20.11. klo 9–17), tuhkarokolle altistuneita henkilöitä on arvion mukaan useita kymmeniä. Näitä henkilöitä kehotetaan tarkistamaan, onko oma rokotussuoja kunnossa. Keskussairaala pyrkii ottamaan heihin myös suoraan yhteyttä rokotussuojan tarkistamiseksi.

Tauti tarttuu herkästi

Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva sairaus. Tartuntaan voi riittää oleskelu samassa huonetilassa sairastuneen kanssa. Sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume, silmätulehdus ja hengitystieoireet. Tyypillinen ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon. Sairastunut voi tartuttaa tautia 4 vuorokautta ennen ihottuman ilmaantumista ja 4 vuorokautta sen puhkeamisen jälkeen.

Tartunnasta oireiden alkuun kuluu tavallisesti 9–11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen.

Rokotus antaa suojan

Rokotukset tuhkarokkoa vastaan on aloitettu Suomessa vuonna 1975. Kaksi MPR-rokoteannosta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Suurimmalla osalla ennen vuotta 1965 syntyneitä on lapsena sairastetun taudin antama pysyvä immuniteetti.

Mikäli rokotussuojasi on puutteellinen etkä tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa tai epäilet oireiden perusteella tuhkarokkotartuntaa, ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia toimintaohjeita varten.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset