Kaupunkiuutiset

Kapellimestarin oppia Kastellissa

Maanantaina Kastellissa käyneet saivat toimittaa asiansa sulosointujen säestyksellä. Hämeenlinnan kaupunginorkesteri tempaisi tuomalla lukiolaisten kapellimestarikurssin keskelle arjen hyörinää.

– Olihan tämä vähän pakon sanelemakin juttu, koska rahat ovat niin loppu kuin vain olla voi, orkesterin intendentti Markku Jokinen tunnustaa.

– Kun kaupungin ennakkomaksukäytäntö poistui, emme voineet järjestää jo neljä kertaa aikaisemmin pidettyä Jorma Panulan kapellimestarikurssia. Toimme idean ikään kuin ruohonjuuritasolle ja saimme mukaan oppilaita Kaurialan ja Lyseon lukioista.

Parituntisen kurssin aikana osallistujat pääsivät kokeilemaan pienen jousiorkesterin johtamista Lauri Haapasen opastuksella.

– Kaikin puolin hieno elämys, laulua ja pasuunansoittoa opiskeleva Taru Perkkalainen tuumaa.

– Jännitin kyllä aika tavalla ja johtaminen oli paljon vaikeampaa kuin luulinkaan.

Alussa on kaava

Orkesterissa kontrabassoa soittava Väinö Huhtanen oli yksi aamupäivän oppilaista.

– Halusin ehdottomasti kokeilla, miltä tuntuu olla orkesterin toisella puolella. Aika jännä kokemus, tempoa oli yllättävän vaikea pitää yllä niin, ettei tahti pääse hidastumaan.

Kurssin opettajana toiminut Lauri Haapanen on Jorma Panulan oppilaita. Hänen mukaansa kapellimestarin työhön liittyy paljon harhakäsityksiä.

– Johtaminen on eräänlainen paradoksi. Ensin pitää oppia kaava, miten kommunikoida orkesterin kanssa, hän pohtii.

– Suuresta tunteesta ei ole hyötyä, jos viesti ei tavoita soittajia. Sitten kun se väylä on auki, kapellimestarin tehtävä on ensisijaisesti saada orkesteri eläytymään.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset