fbpx
Kaupunkiuutiset

Karaoke kaikaa Turengissa

Tunteella, tulisesti tai herkästi, korkealta tai matalalta. Omien kykyjensä mukaan, mutta aidosti eläytyen. Sellaista on karaoke, yksi suomalaisten musiikkiharrastusten suosikeista.

(Sana karaoke tulee japanin kielen sanoista kara ’tyhjä’ ja “ōkesutoran” ‘orkesteri’ ensimmäisestä tavusta. Suomennettuna karaoke voidaan suomentaa “vokaaliton orkesteri” tai “vokaaliton soitto”. Käytännössä karaokea lauletaan karaokeäänitteeltä tulevan tekstin ja musiikkitaustan mukaan.)

Turengissa karaokea on laulettu rekisteröidyn yhdistyksen järjestämänä jo kaksikymmentä vuotta. Lauluilloissa äänessä ovat myös muut kuin janakkalalaiset, sillä aivan lähituntumasta ei edes löydy toista karaokeyhdistystä.

– Meillä on jäseniä Hämeenlinnasta ja ympäristöpitäjistä. Itse käymme vastaavasti laulamassa lähiseutujen karaokepaikoissa ja pitemmillä retkillä, yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Tuija Lemström kertoo.

Vaikka omien mielikappaleiden laulaminen on karaoketapahtumien pääsisältö, aktiiviharrastajien mukaan sosiaalinen kanssakäyminen on osallistujille aivan yhtä tärkeää.

– Lauluiltojen sosiaalinen puoli, tuttujen kanssa keskusteleminen on minulle yksi iso syy tulla näihin lauluiltoihin, puolitoista vuotta aktiivisesti karaokeilloissa laulanut Risto Penttilä kertoo.

Hän kehuu myös kannustavaa ilmapiiriä yhdeksi tärkeäksi syyksi lähteä laulamaan.

 

Tuija Lemström sanoo, että uusia tulokkaita ohjataan ja neuvotaan tarpeen ja kykyjen mukaan.

– Täällä ei ole pääsykokeita eikä ketään arvostella. Se on takuuvarmaa, että jokaisen laulun jälkeen esittäjät saa aplodit, Lemström vakuuttaa.

Samaan aikaan Toini Brusell-Jaatiselle taputetaan hänen tulkinnastaan.

20-vuotiaalla yhdistyksellä on omistuksessaan hyvät ammattitason laitteet. Monella harrastajalla on myös kotilaitteistot, mutta ei suinkaan kaikilla.

Yhdistyksellä on hallussaan noin 3 000 musiikkikappaleen varasto, ja jokainen voi itse tuoda omat suosikkinsa mukanaan yhteisiin karaokeiltoihin. Aktiivijäseniä on nykyisin kolmisenkymmentä. Yhteisiä tapahtumia järjestetään talviaikaan joka toinen viikko, kesällä on pari kolme torikaraokea.

– Meidän karaokelaitteistoa pystytään säätämään myös jokaisen laulajan äänialaa tukevaksi, mikä on varsinkin aloittelijalle hyvä apuväline päästä sisään laulujen maailmaan, Lemström selvittää. Yhdistyksen tukena laitteistohankinnoissa ja muunkin toiminnan pyörittämisessä on MRP-viihde, joka pyörittää karaokea muun muassa Iittalassa.

 

Risto Penttilä on pitänyt musiikista aina, mutta aktiivinen laulunharrastaja hänestä tuli vasta vajaat kaksi vuotta sitten.

– Ensimmäisen kerran taisin laulaa ravintolassa Virossa. Risteilylaivoilla uskalsin alkutaipaleella laulaa nimimerkin suojissa, nyt jo ihan omalla nimellä, hän naurahtaa.

Penttilän kotilaitteetkin ovat kovassa käytössä, sillä hän sanoo laulavansa nykyisin ihan joka päivä ainakin muutaman kappaleen.

– Vanha tanssimusiikki on minun juttuni – tangoa, valssia…

Karaokeiltoihin hän tulee juuri samanhenkisen ystäväpiirin vuoksi.

– Kuinkas ollakaan, olen saanut 12-vuotiaasta naapurin tytöstä mukavan kaverin näihin karaoketapahtumiin. Meillä on nyt yhteinen harrastus, Penttilä kertoo.

Karaokeyhdistys juhlistaa 20-vuotista taivaltaan 16. kesäkuuta Turengin työväentalon karaoketansseilla. Laulamaan ja tanssimaan on vapaa pääsy. Torikaraokea lauletaan Tervakoskella Tervapadan pihalla 9.6. klo 10–13 sekä Turengissa osuuspankin pihalla 1.8. klo 16–20.Kerhon syyskausi starttaa 14.8. Pikku Herkkulassa.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset