Kaupunkiuutiset

Karaoke-kansan unelmia ja
kalenterityttöjen huima tarina

Syksyn ensimmäinen ensi-ilta on brittiläisen Tim Firthin lämminhenkinen ja humoristinen Kalenteritytöt, joka kohosi maailmanmaineeseen vuonna 2003 julkaistun elokuvan myötä. Ohjaaja Olka Horila on sovittanut näytelmän suomalaiseen ympäristöön, jossa Koivulan koulun vanhempainyhdistyksen naiset päättävät tehdä itsestään alastonkalenterin kerätäkseen rahaa leukemian tutkimukseen.

– Nyky-yhteiskunnassa keski-ikäiset naiset on laitettu kyykkyyn, mutta tässä näytelmässä he tulevat esiin näyttämään ihanuutensa ja älykkyytensä, Horila lupaa.

– Jatkuva mokkapalojen leipominen ei ole hauskaa, mutta yhdistys onkin näille naisille vain tekosyy kokoontua sekoilemaan keskenään. Se on heille arvokas turvaverkko ja ainoa asia, joka pitää näytelmän päähenkilön, miehensä syövälle menettäneen Annan järjissään.

NAISTEN alastonkalenterista tulee sensaatio ja tempaus kasvaa tarinaksi rohkeudesta ja ystävyydestä. Näytelmän esitysoikeuksiin on kirjattu, että yhden esityksen tuotto ohjataan leukemian tutkimuksiin. Todellisen elämän kalenterityttöjen tarina elää yhä.

– Näytelmä on ylistys keski-ikäisille ja vähän vanhemmillekin naisille, Annaa esittävä Katariina Kuisma-Syrjä sanoo.

– Tänä päivänä on tärkeätä muistuttaa ihmisiä siitä, ettei kaikkea voi mitata rahassa. Maailmassa tarvitaan sielukkuutta, elämänkokemusta ja rauhaa tarkastella asioita. Elämä ei lopu vaihdevuosiin ja naisten kalenterissa onkin enemmän kysymys mielen vapautumisesta kuin alastomuudesta.

Näytelmän muissa rooleissa ovat Leena Viitanen, Maiju-Riina Huttunen, Lotta Huitti, Ria Kataja, Liisa Peltonen, Birgitta Putkonen, Johanna Reilin, Saska Pulkkinen, Lasse Sandberg ja Mikko Töyssy. Kalenterityttöjen ensi-ilta on 3. syyskuuta päänäyttämöllä.

LOKAKUUN 8. päivän iltana vuorossa on Kari Hotakaisen novellikokoelmaan pohjautuva Finnhits, joka on iskelmänsininen komedia huoltoaseman baarissa elävistä karaoke-unelmista. Sakari Kirjavainen on sovittanut ja ohjannut Hotakaisen tekstistä tragikoomisen musiikkirevyyn, joka tulvii 1980-luvun klassikkoiskelmiä.

– Alkuperäinen teos on kokoelma jutelmia, joita Hotakainen on kerännyt kuunnellessaan ihmisiä huoltoaseman baarissa, Kirjavainen kertoo.

– Tässä jutussa hän paljastaa kansallisen melankolian juonen. Karaoken maailmassa unelmointi on suomalaisille sallittua, mutta ei juuri muualla. Tarinan henkilöt eivät ole sillä parhaimmalla oksalla, mutta laulujensa myötä he eksyvät haaveilemaan rakkaudesta ja paremmasta elämästä.

ESITYKSEN kapellimestarina on Antti Paranko ja karaoke-isäntää esittää Saska Pulkkinen.

– Roolihahmoni on sellainen wannabe-stara ja oman elämänsä supersankari, joka kuvittelee itsestään liikoja, Pulkkinen tuumaa.

– Juttu on tosi mielenkiintoinen, koska Hotakaisen teksti on niin täydellistä. Viimeisen päälle hiottu lauserakenne vaatii näyttelijältä paljon aivotyötä.

Finnhitsin muissa rooleissa ovat Katariina Kuisma-Syrjä, Lotta Huitti, Lasse Sandberg, Mikko Töyssy, Maiju-Riina Huttunen ja Birgitta Putkonen.

KEVÄÄLLÄ yleisön valloittanut KULTALAMPI jatkaa syyskuun ajan teatterin päänäyttämöllä. Loppuvuodesta nähdään uudestaan kiehtova musiikkinäytelmä Carola – ei aina käy niin kuin haaveillaan.

Syksyn aikana tarjolla on runsaasti vierailuesityksiä. Muun muassa Ilkka Heiskanen tuo Verstaaseen ensiesityksen yöradiomonologistaan Särkyneet sydämet – Esko Mämmi ja Martti Suosalo vierailee Palvelija-monologillaan. Sirkusryhmät Race Horse Company ja Sirkus Aikamoinen tuovat vauhdikkaan iloiset koko perheen esityksensä lokakuussa ja joulukuussa. Näiden lisäksi Linnateatteri valloittaa jälleen uudella pienten lasten esityksellä Herra Hakkarainen harrastaa.

Lisätietoja nettisivulla www.hmlteatteri.fi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset