fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Karhuluolalla on nyt uusi kuningas – Juha Tuhkasaari kiipesi Aulangon kiviportaat 104 kertaa

Juha Tuhkasaari kiipesi Aulangon kiviportaiden 322 askelmaa ylös yhtä kyytiä 104 kertaa. Kuinka lihaksikas jässikkä oikein selviytyi rajusta kestävyyssuorituksesta?
Kun vuorikiipeily Mont Blancilla jäi lentokieltojen takia väliin, Juha Tuhkasaari päätti nousta saman korkeuden eli 4810 metriä Aulangon karhuluolan portaita. Viime viikon tiistaina suoritettu urakka vei 9 tuntia ja 20 minuuttia. Kuva: Pekka Rautiainen
Kun vuorikiipeily Mont Blancilla jäi lentokieltojen takia väliin, Juha Tuhkasaari päätti nousta saman korkeuden eli 4810 metriä Aulangon karhuluolan portaita. Viime viikon tiistaina suoritettu urakka vei 9 tuntia ja 20 minuuttia. Kuva: Pekka Rautiainen

Viime viikon tiistaina aamuyöllä kello 4.40 Juha Tuhkasaari aloitti Aulangolla urakan, jonka onnistumisesta hän ei ollut lainkaan varma.

– En alkuun puhunut koko jutusta oikein kenellekään, koska en tiennyt, onko se fyysisesti minulle edes mahdollista, Tuhkasaari tunnustaa.

– Edellinen ennätykseni oli 50 nousua ja olin sen jälkeen todella lopussa. Ihan eka yritykseni katkesi 36:lla kierroksella, kun kroppa kramppasi ihan täysin.

Tunteiden sekamelska

Hurjasta tempauksesta selviäminen alkaa näyttää mahdolliselta iltapäivällä, kun 90 nousun rajapyykki ylittyy.

– Pohkeissa ja reisissä tuntuu, mutta kaikkein eniten tässä on kyse mielen venyttämisestä. Tuhkasaari tuumasi 8 tunnin ja 40 minuutin kohdalla.

Tuntikausien tarpominen jyrkissä portaissa kysyy ennen muuta mielen hallintaa. Tuhkasaari arvelee, että harteille kertyneistä vuosista on nyt etua.

– Nuorempana, kun voimailin ja harrastin kamppailu-urheilua, kyse oli aina vastustajan voittamisesta. Tällaisessa hommassa vastustaja on peilissä ja motivaatiota pitää hakea sitä kautta.

Vaikka itse suoritus on tasaista junnaamista, päässä jyllää tunteiden sekamelska.

– Jos jossain puolivälissä alkaa liikaa kelailla, niin huonosti käy. On vain mentävä rajapyykki kerrallaan. Niin kauan kuin kroppa toimii, loppu on mielestä kiinni.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Onnistuminen toi hymyn Juha Tuhkasaaren huulille.

“Pehmeäksi veti”

Taivallus päättyy tiistaina iltapäivällä melko tasan kello 14. Takana on 9 tuntia ja 20 minuuttia portaiden nousemista.

Ranteessa oleva mittari kertoo Tuhkasaaren kuluttaneen 6650 kaloria. Nousuvauhti on ollut keskimäärin 2,5 kilometriä tunnissa ja syke on huidellut korkeimmillaan 174 iskussa minuutissa.

– Aika pehmeäksi veti, mies huokailee urakan päätteeksi.

Vuorokautta myöhemmin urakka tuntuu luissa ja ytimissä.

– Olen puhki ihan kokonaisvaltaisesti. Reidet ja pohkeet ovat tietysti omaa luokkaansa ja liikkeelle lähteminen tuntuu hankalalta, Tuhkasaari kertoo keskiviikkona.

– Fiilis on hyvä. Aina kun saa jonkun pöhkön päähänpiston ja asettaa tavoitteen reilusti yläkanttiin, niin siitä suoriutumisesta jää hyvä mieli.

“Pitäisikö päästä kevyempään kuntoon?”

Mikä sitten sai 106-kiloisen körilään intoutumaan yhteen kaikkien aikojen kestävyyssuorituksista?

Tuhkasaari kertoo harrastaneensa viitisen vuotta vuorikiipeilyä ja valloittaneensa 14 yli 4000 metrin huippua Alpeilla. Toukokuulle oli varattu matka Mont Blancille, mutta se jäi lentokieltojen takia väliin.

– Vuoren korkeus on 4810 metriä merenpinnasta, joten ajattelin nousta saman metrimäärän Aulangon portaita.

Raamikas lihaskimppu ei todellakaan ole mikään vuorikiipeilijän prototyyppi. Kestävyyttä on tullut sisäsoutua harrastamalla ja kuntosalitreenit ovat muuttuneet crossfit-tyyppisiksi.

Aulangon portaat ovat kuuluneet ohjelmaan pari kertaa viikossa.

– Onhan sitä tullut mietittyä, että pitäisikö jotenkin päästä kevyempään kuntoon, mutta minulla on niin paljon varusteita, jotka ovat tätä nykyistä kokoa. Toisaalta tykkään myös pitää lihaskuntoa yllä, joten ei minusta sellaista kuivan kesän oravaa tule millään.

Juha Tuhkasaari

Syntynyt 1976 Hämeenlinnassa, asuu Hätilässä.

Ravintoloitsija, avasi yökerho-baari Sibbe 9:n syksyllä 2019.

Toimi parikymmentä vuotta ravintoloiden vahtimestarina, työskennellyt sähköalalla yrittäjänä ja työntekijänä.

Avoliitossa, kaksi lasta.

Harrastanut voimamieslajeja, nyrkkeilyä ja vapaaottelua, useita Suomen mestaruuksia lukkopainissa.

Otteli nyrkkeilyssä Tony Halmeen kanssa Rinkelinmäellä syyskuussa 1998. Halme voitti teknisellä tyrmäyksellä.

Voittanut sisäsoudun SM-kultaa 10 000 metrin ja 20 000 metrin matkoilla sekä maratonissa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset