fbpx
Kaupunkiuutiset

Karhut koristavat Sauvolaa

Kari Karppinen

Kuukauden kuluttua joustavasti käyttöön otettavan Iittalan hyvinvointikeskus Sauvolan julkisivua koristaa nyt seinämaalaus. (seinämaalaus = myös muraali, latinan sanasta murus ’muuri, valli’). Naivistitaitelija Petra Heikkilän ”Uusi lehti” on tiettävästi Suomen ensimmäinen naivistinen seinämaalaus.

– Teoksen nimi tulee monesta eri yksityiskohdasta, jotka liittyvät uuteen rakennukseen. Talo on palvelutarjonnaltaan aivan uudenlainen koko pitäjälle, kirjastosta löytyy uusia lehtiä, samoin hyvinvointipalvelut avaavat uusia lehtiä. Siinä ”vanhakin nuortuu”, kuten kävelykepistä versovat lehdet osoittavat. Vanha ja nuori karhu kertovat myös uudenlaisesta, kaikkia sukupolvia palvelevasta talosta ja sukupolvien kohtaamisesta, Petra Heikkilä avaa teoksen ideaa.

Sauvolan muraali ei jää todennäköisesti Iittalan taajaman ainoaksi julkiseksi naivistiteokseksi, sillä aseman ja koulukeskusaleen välille suunnitellaan eri tahojen yhteistyöllä värikästä ja taiteellista kulkuväylää. Iittalan yhtenäiskoulun oppilaat tekivät jo oman projektinsa. Naivistit Iittalassa -säätiö on innokas osallistumaan myös uusien kohteiden toteutukseen.

– Tällainen taiteellinen piristysruiske voisi näkyä koko kylässä, säätiön asiamies Ulla Heinonen pohtii.

Eläinaiheistaan tunnetulle Petra Heikkilälle Iittalan seinämaalaus oli ensimmäinen laatuaan.

– Olihan se erilainen työ, kun naivistitaulut ovat useimmiten sellaisia pieniä ja söpöjä, nyt tilaa oli valtavasti. Maalauksen sijaintiin sain vaikuttaa, mikä oli hieno asia. Teoksen muodossa näkyy myös koko talon arkkitehtuuri, taiteilija kertoo.

Kuusi työpäivää vaatinut työ toteutettiin arkisella julkisivumaalilla. Tämä takaa sen, ettei värimuutoksia ole aivan heti luvassa.

Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön rakennushankkeessa päällimmäisenä tavoitteena oli saada lisää nykyaikaisia vanhusten palveluasuntoja. Kiinteistön palvelutarjonnan monipuolisuuden takaavat taloon sijoittuvat kirjasto, ravintola, päivätoiminta sekä alueen terveyspalvelut hammashoitoa myöten.

– Talo vastaanotettiin viime torstaina. Elokuun puolivälissä kiinteistöön alkaa muutto. Ensimmäisinä tulevat palveluntarjoajat, asukkaat 52:een asuntoon muuttavat syyskuun alussa, säätiön toimitusjohtaja Heikki Meriläinen kertoo.

Asuntoihin oli valtava kiinnostus, vaikka lakuun epäiltiin ettei Iittalan vetovoima välttämättä riitä.

– Jonotuslista on on todella pitkä, halukkaita muuttajia on vaikka kuinka paljon, Meriläinen kertoo.

Asuntosäätiön seuraava rakennushanke sijoittuu Lammin taajamaan. Rakennusprojekti on arkkitehtisuunnitteluvaiheessa, eli hanke on vahvasti liikkeellä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset