fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kari Ylönen lähti etsimään Vanajaan upotettuja tykkejä – Linnan rannasta löytyi mystinen metallimöykky

Kari Ylönen innostui tutkimaan keskiaikaisen linnan ympäristöä viistokaiun avulla.
Linnan rantavesistä Kari Ylönen löysi laitteillaan pari uponnutta venettä, mutta sai havainnon myös arvoituksellisesta, kookkaasta metalliesineestä. Kuva: AP Sarjanto
Linnan rantavesistä Kari Ylönen löysi laitteillaan pari uponnutta venettä, mutta sai havainnon myös arvoituksellisesta, kookkaasta metalliesineestä. Kuva: AP Sarjanto

Viistokaikuluotain on laite, jonka vedessä oleva anturi luo näyttöruudulle valokuvamaisen esityksen järven tai meren pohjasta. Kun tavallinen kaikuluotain kartoittaa tilannetta melko kapealta alueelta suoraan veneen alapuolelta, viistokaiku pystyy haravoimaan pohjaa 60 metrin leveydeltä.

Lahtelainen Kari Ylönen on tänä syksynä tutkinut Vanajavettä laivarannasta rautatiesillalle. Erityisesti häntä kiinnosti keskiaikaisen linnan alue.

– Naisystäväni asuu Hämeenlinnassa ja kävimme linnan kierroksella, jossa kuulimme tarinan veteen upotetuista tykeistä. Äkkiähän se tuli mieleen, että onkohan kaikki jo löydetty, Ylönen kertoo.

Ihmettelemisen aihetta

Vanajaveden väylän tutkiminen noin 2,5 kilometrin pituudelta vei Ylöseltä parisenkymmentä tuntia. Vaikka tykinputkia ei löytynytkään, hän sai kuvia useista uponneista veneistä ja joistakin ihmisen tekemistä rakennelmista.

Veneet on helppo erottaa muodostaan, mutta muista on todella vaikea sanoa mitä ne ovat.

– Esimerkiksi linnan edessä on rantavedessä metrin syvyydessä kahden neliömetrin kokoinen möykky. Olen pystynyt koputtelemaan sitä airolla ja se on selvästi metallia. Sitäkään en tiedä, onko se heitetty veteen viime kesänä vai sata vuotta sitten.

Tulokset nettiin

Järvenpohjan tutkiminen on kiehtovaa ja aarteen etsimisen tunnelma vie helposti mennessään.

– Yhtenä päivänä kun lopetin, huomasin olevani aivan jäässä. Aina se säväyttää, kun jotakin ilmaantuu, vaikka se olisikin vain vanha soutuvene.

Ylönen aikoo laittaa Vanajavedestä tekemänsä viistokaikukuvan kaikkien saataville.

– Pistän materiaalin Google Earth -palveluun heti, kun keksin, kuinka se tehdään, hän lupaa.

Tietoa järvistä

Ylönen sanoo tehneensä Vanajaveden kartoituksen harrastusmielessä, mutta osittain myös tuotekehittelyn kannalta. Hänellä on vireillä pienimuotoista yritystoimintaa viistokaiun parissa.

– Viimeksi tein tutkimuksen Hollolan Vähä-Tiilijärvestä, jolla on suosittu uimaranta ja erittäin paha sinileväongelma. Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiöllä oli tarvetta saada enemmän tietoa järvestä, joten tein heille syvyyskartat ja viistokaikukuvat.

Palvelusta voivat hyötyä esimerkiksi järvien suojeluyhdistykset ja kalastuskunnat, mutta myös sellaiset pelastuspalvelujen osastot, joilla ei ole viistokaikua omassa käytössään.

Sukeltajaa vikkelämpi

Viistokaiku on Ylösen mukaan täysin ylivoimainen sukeltajaan verrattuna, kun veden alla olevia kohteita pitää paikantaa.

– Periaatteessa jos vaikka sorsastaja tiputtaa haulikkonsa veteen, niin löydän sen sukeltajaa nopeammin.

Ylönen kertoo Lahdessa Likolammella sattuneesta tapauksesta, jossa laiturille jääneet vaatteet herättivät epäilyn jonkun hukkumisesta.

– Neljältä sukeltajalta meni neljä tuntia tutkia alue 50 metrin säteellä laiturista. Kävin myöhemmin ajamassa siellä veneellä ja kuvasin viistokaiun avulla koko lammen 45 minuutissa.

Näyttöruudussa näkyvä soiro ei ikävä kyllä ole tykinputki, vaan kunnallistekniikkaa. Kuva: AP Sarjanto
Näyttöruudussa näkyvä soiro ei ikävä kyllä ole tykinputki, vaan kunnallistekniikkaa. Kuva: AP Sarjanto

 

Tarina upotetuista tykeistä

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset