Kaupunkiuutiset

Kärppä juoksi polun poikki

Helsingin yliopiston Lammin biologisen aseman monimuotoisessa maastossa kiemurtelevalla tiedepolulla nauttii aidoista elämyksistä. Opastein varustetulla polulla voi tutustua luontoympäristöstä tehtyyn päivitettyyn tietoon, kuten valon vaikutus ja ilmaston muutokset kasveihin ja vedenalaiseen elämään.

Hyvällä onnella kulkija onnistuu näkemään kärpän kipittävän polun poikki tai kuulee lehtometsässä majailevan pöllön huhuilun. Polkua esitelleen John Loehrin mukaan on alueelta joitain vuosia sitten tavoitettu myös ilves, joka asemalla otettiin pantaseurantaan ja nimettiin Lauraksi. Aran kissaeläimen tassunjälkiä on maastossa havaittu silloin tällöin.

Parin kilometrin mittainen tiedepolku kulkee halki lehto- ja kuusimetsän, Mamren lehdon ja puolivälissä matkaa poikkeaa Pääjärven rantaan, missä on mahdollista pieniin kenttä- ja vesitutkimuksiin laiturille sitä varten tuotujen välineiden ja ohjeiden turvin. Polun varrella on pitkin matkaa joitain luonnon tarkasteluun innostavia tehtävärasteja.

– Vastauskaavakkeisiin kirjoitetut havainnot, pienetkin, kerätään yliopistolle kansainvälisten tutkijoiden käyttöön, kertoo Loehr. Tarkentavaa lisätietoa saa halutessaan jo paikan päällä puhelimen QR-koodin avulla.

Metsikköön, Pääjärven rantaan rakennettu laavu on mainio taukopaikka, jossa levähtää ja nauttia eväitään.

Tiedepolku biologisen aseman maastossa on avoin kaikille, samoin kuin on parin kilometrin mittainen luontopolku. Molemmat polveilevat alueen luontaisesti vaihtelevassa maastossa, eivätkä sen vuoksi sovellu liikuntarajoitteisille. Reitit on varustettu selkein viitoin ja opastetauluin, joten eksymisen vaaraa ei ole.

Maastokartat molemmille reiteille löytyvät biologisen aseman piharakennuksen seinältä, ne ovat myös netissä biologisen aseman sivuilla. Autonsa tulija voi jättää aseman pysäköintialueelle. Biologisen asema väki toivottaa mukavia hetkiä luonnossa liikkujille, ja toivoo rauhaa tutkijoiden metsään asettamille pyydyksille ja tutkimusvälineille, samoin saunojille aseman rantasaunassa.

Ympärivuotisesti toimiva Lammin biologinen asema on yksi Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan kolmesta kenttäasemasta, jossa on käynnissä erilaisia ympäristön tutkimiseen liittyviä hankkeita. Kansainvälisen kurssitoiminnan lisäksi asema toimii ulkopuolisten tilaisuuksien pitopaikkana.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset