fbpx
Kaupunkiuutiset

Karvakamun sielunmaisemasta kaikki irti

Tuuloksen 4H -yhdistys on järjestämässä yläasteikäisille toiminnantäyteistä ja käytännönläheistä kurssia, jossa opetellaan kantamaan myös vastuuta.

Dogsitter-, eli koiranhoitajakurssilla, tutustutaan erilaisten koirarotujen kehitysvaiheisiin ja käyttöominaisuuksiin yleispiirteisesti, onko hauva esimerkiksi työ- vai seurakoira.

– Eläinten kanssa touhuaminen lieventää myös kasvukipuja, kun on vastuullista tekemistä, vapaaehtoisohjaaja ja koira-aktiivi Anu Perttunen kertoo.

Kokemus karttuu

Opetus lähtee nollasta, eli aiempaa kokemusta koirista ei tarvita.

– Se sopii kaikille eläimistä kiinnostuneille, mutta myös sellaisille, jotka harkitsevat koiran hankkimista. Koiranomistajat voivat ottaa omansa mukaan sopiville kerroille. Se on samalla myös yhteisen oppimisen retki.

Koira on perheenjäsen, joka tarvitsee sääntöjä ja arkirutiineja.

– Niiden kautta koira tuntee olonsa turvalliseksi laumassa. Kun koira tietää säännöt, sen ei tarvitse olla niin sanotusti valppaana ja varpaisillaan.

Perttusen opissa harjoitellaan paitsi koiran ensiapua ja haavasidontaa, myös tulkitsemaan karvakamun eleitä ja erilaisia tapoja kouluttaa sitä.

Luvassa on runsaasti käytännön harjoitustehtäviä ja ryhmätöitä.

Pätevyys kesätyöhön?

Perttusen mukaan koirat ovat kuin pesusieniä, jotka imevät uutta tietoa koko ajan.

– Koira oppii ja oivaltaa palkitsemisen kautta. Koira ei aina ymmärrä, miksi sille huudetaan, vaikka se olisi tehnyt ihmisten mielestä väärin, koska eihän koiralla ole välttämättä vielä tietoa ihmisten säännöistä.

Koulutusvaiheessa taskut saavatkin olla herkkuja ja leluja väärällään.

– Huutamisen sijaan herkut motivoivat koiraa tekemään, kuten ihminen haluaa.

Kurssi alkaa 14. syyskuuta ja jatkuu pitkälle kevääseen saakka. Noin 10 kurssilaisen ryhmä kokoontuu yhdessä kerran viikossa yhteensä parikymmentä kertaa.

Kurssin porkkanana on myös, että nuori saa valmiudet ja pätevyyden hoitaa kenen ja lähes mitä tahansa koiraa, ja näin ollen voisi työllistää itsensä vaikka kesäksi.

– Kurssista on tehty syvällinen ja tavoitteellinen, joka voi poikia myöhemmin melkein mitä tahansa kivasta harrastuksesta vaikka ammattiin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset