fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Käsidesillä lotrataan nyt kaikkialla – Turengissa aine jouduttiin takavarikoimaan pitkäkyntisiltä, yksi laite estää varkaudet

Desinfiointiautomaatti estää käsidesin varastamisen.
Käsidesipullo lähtee helpommin vorojen matkaan kuin automaattiin täytettävä aine. Kuva: Heli karttunen, arkisto Kuva: Heli Karttunen
Käsidesipullo lähtee helpommin vorojen matkaan kuin automaattiin täytettävä aine. Kuva: Heli Karttunen, arkisto

Käsidesin tultua osaksi arkea, myös sen väärinkäyttö on noussut esille.

Janakkalassa Turengin kirjaston miesten vessasta varastettiin kesällä muutamia täysiä käsidesin täyttösäiliöitä. Käsidesit olivat kirjastossa telineissä kiinni.

– Jouduimme hetkeksi poistamaan vessojen käsidesit epärehellisyyden takia, Janakkalan kirjastotoimenjohtaja Matti Karvinen sanoo.

Karvinen ei nimeä syitä varastamiseen. Nyt käsidesit on palautettu käyttöön huonontuneen koronavirustilanteen takia. Ainakin tähän asti ne ovat saaneet olla rauhassa paikoillaan.

Kirjastoon on sijoiteltu useita käsidesipisteitä, ja kävijät käyttävät niitä Karvisen mielestä ahkerasti.

Keväällä käsidesiä vietiin jopa litroja

Keväällä esimerkiksi Pohjois-Karjalan keskussairaalasta vietiin litroittain käsidesiä, mahdollisesti koronasuositusten takia varkaan omaan käyttöön. Käsidesien varastaminen juotavaksi on ollut Suomessa esillä jo aiempina vuosina.

THL suosittelee koronan takia, että käsien desinfiointiainetta olisi saatavilla käytännössä kaikilla julkisilla paikoilla.

Automaatti estää varkauden

Muualla Hämeenlinnan seudulla ei ole havaittu ongelmaa koronan aikana. Syynä voi osittain olla käsidesiautomaatit, joita esimerkiksi K-Supermarket Hattulassa käytetään. Kauppias Miro Parjanen ei ole havainnut kaupassaan varkauksia.

– Automaatista varastaminen ei oikeastaan ole mahdollista.

Kaupoissa käsidesiä kuluu tällä hetkellä runsaasti. Parjanen kertoo lähes jokaisen asiakkaan ottavan käsidesiä sekä kauppaan saapuessaan että poistuessaan.

– En osaa sanoa tarkkoja määriä, mutta täytämme automaatteja päivittäin. Kyllähän sitä siis paljon menee.

Sairaalassa yksittäistapauksia

Käsidesiautomaatit ehkäisevät varkauksia myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Sairaalan turvallisuuspäällikkö Petri Vikstedt kertoo, että sairaalassa on ollut aiemmin silloin tällöin yksittäisiä varkauksia.

– Koronan aikana en kuitenkaan ole kuullut yhdestäkään tapauksesta. Aine on laitteen sisässä, mikä tekee varastamisesta hankalaa.

Käsidesin käyttömäärä kasvoi

Hämeenlinnan terveyskeskuksetkin ovat säästyneet pitkäkyntisiltä.

– Aikaa sitten meillä oli huoli käsidesin ottamisesta väärään käyttöön, mutta nyt ainakaan avosairaanhoidossa siitä ei ole ollut mainintaa, kertoo palvelupäällikkö Jaana Myllymaa.

Myös terveyskeskuksissa käsidesin käyttömäärä on kasvanut koronan takia.

– Se on hieno asia, että käsidesiä on enemmän saatavilla ja sitä myös hyödynnetään.

Käsihygienia

Koronavirus tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana. Yksi tärkeimmistä torjumiskeinoista on käsien peseminen, jota voidaan tehostaa desinfioinnilla.

THL suosittelee desinfiointipisteiden asettamista käytännössä kaikkiin julkisiin tiloihin ja paikkoihin, joissa käsiä ei voi pestä.

Julkisissa tiloissa käyttöön sopii mikä tahansa alkoholipohjainen käsihuuhde, jossa on yli 70 prosentin alkoholipitoisuus.

Oikein käytettynä käsidesiä tulee ottaa riittävästi, eli noin 3–5 millilitraa. Käsiä tulee hieroa, kunnes aine on haihtunut ja kädet ovat kuivat. Riittävän desinfiointitehon saamiseksi desinfioinnin tulisi kestää 20–30 sekunttia.

Lähde: THL

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset