fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Käsityötalon viime vuosi sujui hyvin, mutta epävarmuus leivintuvan kohtalosta varjostaa toimintaa – "Jos Willa Vaskia halutaan jatkaa, ei sitä voi kivijalkaan siirtää"

Kaupunginhallitus päättää Palanderin talon pihapiirin rakennusten tulevaisuudesta tänä keväänä.
Vanajaveden Seudun Kisällit on pitänyt käsityötaloa avoinna osittain talkootyönä. Yhdistysväki toivoo, että Palanderin talon pihapiiri nähtäisiin kokonaisuutena, jossa käsityötalolla olisi oma paikkansa. Kuva: Heli Karttunen
Vanajaveden Seudun Kisällit on pitänyt käsityötaloa avoinna osittain talkootyönä. Yhdistysväki toivoo, että Palanderin talon pihapiiri nähtäisiin kokonaisuutena, jossa käsityötalolla olisi oma paikkansa. Kuvat: Heli Karttunen

Käsityötalo Willa Vaskin viime vuosi sujui yllättävän hyvin.

– Etenkin joulunalus meni kivasti, talon toimintaa pyörittävän Vanajaveden Seudun Kisällit -yhdistyksen varapuheenjohtaja Eija Hakola tuumaa.

Toki koronalla on ollut jotain vaikutusta. Muun muassa kahvila pidettiin joulun alla kiinni, jotta joulutuotteiden myynti pystyttiin hoitamaan rajoitusten puitteissa.

– Myös pajatoimintaa on jouduttu perumaan ja ompeluseurat ovat olleet tauolla, yhdistyksen puheenjohtaja Merja Vilmunen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Gallerian viereisessä huoneessa järjestetty pajatoiminta on ollut korona-aikana lähes pysähdyksissä. Yhden makrameekurssin saimme pidettyä ja toinen on suunnitteilla, mutta jää nähtäväksi, toteutuuko se, Merja Vilmunen pohtii. Kuva: Heli Karttunen
Gallerian viereisessä huoneessa järjestetty pajatoiminta on ollut korona-aikana lähes pysähdyksissä. – Yhden makrameekurssin saimme pidettyä ja toinen on suunnitteilla, mutta jää nähtäväksi, toteutuuko se, Merja Vilmunen pohtii.

Palanderin talon viereisessä vanhassa puurakennuksessa sijaitseva käsityötalo on ollut avoinna joka päivä paitsi maanantaisin.

Ainoastaan toissa vuonna ovet olivat säpissä koronasulun ajan.

– Koko viime vuosi meni suhteellisen hyvin siihen nähden, että korona jylläsi ja rajoitteita tuli, Vilmunen jatkaa.

Käsityötalon kohtalo vielä avoin

Syksyllä hyväksytty asemakaavamuutos saa kaksikon kuitenkin mietteliääksi.

Näillä näkymin rakennus on menossa myyntiin.

– Yhdistys on vuokrannut Palanderin talon leivintupaa kaupungilta vuodesta 2018. Toki tiesimme jo tänne tullessa, että jotain saattaa tapahtua. Olemme tosi kiitollisia, että olemme saaneet täällä toimintaa harrastaa, naiset sanovat.

Puutalo on ollut aiemmin asuinkäytössä, ja myös uusi kaava mahdollistaa sen.

– Toiveena on, että kaupunki miettisi kortteliratkaisua vielä Palanderin talon pihapiirin osalta. Teemme yhteistyötä Palanderin talon kanssa ja kesällä pihakahvilassa kävi mukavasti etenkin kotimaanmatkailijoita. Pihapiiri on vetovoimatekijä, jolle olisi kaupungissa tilausta, Vilmunen pohtii.

“Tällaista tunnelmaa ei saa mistään”

Epävarmuudesta huolimatta kevään ensimmäinen näyttely avautuu Galleria Willaan helmikuussa ja tila on varattu jo lokakuuhun asti.

– Meillä on kolmen kuukauden irtisanomisaika. Suunnitelmia olisi, mutta tällä hetkellä olemme kuin löysässä hirressä, kun tiloista ei ole varmuutta.

Käsityöyhdistys oli aiemmin vuokralla keskustalossa, mutta paluu kivijalkaan ei houkuttele.

– Tällaista tunnelmaa ei saa mistään. Jos Willa Vaskia halutaan jatkaa, ei sitä voi kivijalkaan siirtää.

Pihapiirin tulevaisuus vielä auki

Kaupunginvaltuusto hyväksyi viime syksynä uuden asemakaavan keskuskoululle ja Palanderin talolle.

Kaavamuutoksessa leivintupa kuuluu yhdistettyjen yleisten rakennusten, liike- ja toimisto- sekä asuinrakennusten korttelialueeseen. Kaikki korttelin rakennukset ovat Museoviraston suojelemia.

Onko leivintuvasta jo kyselty ja ketkä siitä ovat olleet kiinnostuneita, Hämeenlinnan kaupungin tilapalveluiden kiinteistöjohtaja Pasi Korte?

– Kyllä koko korttelin rakennuksista on kyselyitä jo tullut, mutta kiinnostuneita on vaikea yksilöidä.

Miten prosessi etenee?

– Tilapalveluiden kiinteistöjen toimenpideohjelmaan on kirjattu, että Palanderin taloa lukuun ottamatta muut Lukiokatu 4:n rakennukset laitetaan myyntiin tai myydään huutokaupalla. Tällä hetkellä on valmistelussa toimenpideohjelman vuotuinen päivitys, joka menee alkuvuodesta kaupunkirakennelautakunnan käsittelyyn ja sen jälkeen kaupunginhallitukseen hyväksyttäväksi.

Milloin rakennukset tulevat myyntiin?

– Myyntiin rakennukset menevät aikaisintaan keväällä tai kesällä, mutta asia menee vielä siis päättäjille käsiteltäväksi. Kun kaupunginhallitus viime vuonna teki päätöksen, tuli meille vielä selvitettäväksi kiinteistön käyttö matkailu- ja yrittäjyysnäkökulmasta huomioiden kustannusvaikutukset ja yhdenvertaisuus. Selvitys on tarkoitus viedä tiedoksi päättäjille toimenpideohjelman käsittelyn yhteydessä. Olemme laskeneet ja arvioineet, onko rakennusten kunnostaminen millään tavalla järkevää.

No onko?

– Viime kädessä kaupunginhallitus päättää, onko se järkevää.

Willa Vaski käsityötalo

Willa Vaski käsityötalo toimii entisessä Palanderin talon leivintuvassa, osoitteessa Lukiokatu 4.

Saman katon alla ovat myös Galleria Willa ja kahvila Vaski.

Toimintaa pyörittää Vanajaveden Seudun Kisällit ry, joka vuokrasi talon Hämeenlinnan kaupungilta vuonna 2018.

Käsityötalo on avoinna ti–su kello 11–17, maanantaisin suljettu.

Käsityötalossa on myytävänä monenlaisia, persoonallisia tuotteita. Kuva: Heli Karttunen
Käsityötalossa on myytävänä monenlaisia, persoonallisia tuotteita.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset