fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Viljepalstojen vuokralaiset närkästyivät: 4H-yhdistys päätti lopettaa kasteluveden toimittamisen Ojoisten ja Lammin viljelypalstoille – Kysyimme, miksi

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistys otti vetovastuun kaupungin viljelypalstoista viime vuonna.
Vielä viime vuonna Ojoisten Latokartanonkujan viljelypalstalle tuotiin kasteluvettä palstaviljelijöiden käytettäväksi, mutta jatkossa vesi täytyy tuoda sinne itse. Kuva: Heli Karttunen, arkisto
Vielä viime vuonna Ojoisten Latokartanonkujan viljelypalstalle tuotiin kasteluvettä palstaviljelijöiden käytettäväksi, mutta jatkossa vesi täytyy tuoda sinne itse. Kuva: Heli Karttunen, arkisto

Kasteluveden toimittaminen Ojoisten Latokartanonkujan ja Lammin Ruosuontien vuokraviljelypalstoille ei jatku enää tänä kesänä. Kukin palstaviljelijä joutuu jatkossa huolehtimaan kasteluvedestä itse.

Viljelypalstojen vuokraajat saivat asiasta tiedotteen viime viikolla.

Kaupunkiuutisten tietojen mukaan esimerkiksi Ojoisten Latokartanonkujalla palstojen vuokraajissa on paljon vanhuksia ja maahanmuuttajia. Osalla ei ole autoa käytettävissään. Joillekin vuokraajista veden kuljettaminen voi olla kynnyskysymys.

Yllätyksenä tullut tieto on herättänyt närkästystä. Monilla on palstoillaan myös monivuotisia pensaita tai mansikkamaita, joiden siirtäminen ei ole yksinkertaista.

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen tekninen asiantuntija Petri Takala, milloin tämä päätös tehtiin ja eikö siitä olisi voitu kertoa aikaisemmin, jotta palstojen vuokraajat olisivat voineet varautua asiaan?

– Päätös tehtiin loppusyksystä. Yhteisesti totesimme, että tiedotamme asiasta hyvissä ajoin ennen viljelykauden alkua. Viljelykausi alkaa keväällä ja palstoista laskutetaan touko-kesäkuussa kauden alettua.

Mikä veden toimittamisessa on isoin kulu, kuljetus vai vesi?

– Kuljetus. Pelkästään veden toimittaminen maksaa moninkertaisesti palstavuokraan verrattuna. Jo kesken kauden kustannus oli 100 euroa palstaa kohti, kun vuokratuotto oli 23 euroa palstalta. Kaiken kaikkiaan veden toimittaminen näille 33 viljelijää koskeville alueille maksoi noin 4000 euroa. Tämä on aatteemme mukaista työtä, ja teemme tätä mielellämme, mutta yhdistyksenä meillä ei ole varaa tehdä jatkuvaa tappiota.

Tulivatko kustannukset yhdistykselle yllätyksenä?

– Aloimme pyörittää tätä toimintaa viime vuonna. Meillä ei ollut tarkkaa tietoa, mitä veden toimittaminen maksaa, joten kyllä se vähän yllätyksenä tuli.

Eivätkö palstojen vuokraajat joudu nyt eriarvoiseen asemaan?

– Muillekaan palstoille ei toimiteta vettä, vaan ne ovat sijoittuneet siten, että lähellä on puro tai oja, josta voi ottaa luonnonvettä. Jukolassa luonnonvettä saa putken kautta. Lammilla oli viime vuonna kolme vuokraajaa. Lammin ja Ojoisen alueet maksavat muihin verrattuna moninkertaisesti.

Halutaanko Ojoisten ja Lammin viljelypalstat ajaa alas?

– Ei meillä mitään niitä vastaan ole. Vedentoimitus vain maksaa paljon, eikä luonnonvettä ole lähellä. Toisaalta esimerkiksi monivuotiset marjapensaat eivät vaadi erityistä kastelua.

Vuokraajille on ehdotettu palstan vaihtamista halutessaan, mutta Lammilla ei ole vaihtoehtoista paikkaa tarjolla. Olisiko mahdollista, että vettä tuotaisiin jatkossakin, mutta harvemmin?

– Emme ole toistaiseksi sellaista vaihtoehtoa miettineet.

Kallis kasteluvesi

Kasteluveden toimittaminen Ojoisten Latokartanonkujalle ja Lammin Ruosuontielle päättyy.

Kysymyksessä on Hämeenlinnan kaupungin luontopalveluiden ja 4H-yhdistyksen yhteinen päätös.

Hämeenlinnan viljelypalstojen vuokraus, hoito ja neuvonta siirtyivät Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen vastuulle viime vuonna.

Päätöstä perustellaan sillä, että veden toimittaminen säiliöihin maksaa moninkertaisesti palstoista tulevaan vuokratuloon nähden.

Palstojen vuokraajille ehdotetaan, että halutessaan viljelypalstan voi vaihtaa Latokartanonkujalta esimerkiksi vieressä olevalle Käyräkadun viljelyalueelle, jossa vettä on tarjolla.

Kivisenojantiellä Loimalahden suunnalla on peltoaluetta vapaana vuokrattavaksi.

Lammilla vaihtoehtoista aluetta ei ole tarjolla.

Palstaviljelijät voivat myös halutessaan saada tyhjiä vesisäiliöitä käyttöönsä.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset