fbpx
Kaupunkiuutiset

Kasvisruoan suosiminen ei automaattisesti tarkoita lihantuotannon vastustamista – Väärinymmärtäminen on niin ihanan helppoa

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen. Kuva: Toni Rasinkangas

Kun Helsingin kaupunki ilmoitti lopettavansa liharuoan tarjoilun kaupungin tilaisuuksissa, siitähän riemu repesi. Tunteet vasta kuumenivatkin, kun selvisi, että lihaa kuitenkin tarjoillaan tietyissä korkeamman tason tilaisuuksissa.

Kaupunki on saanut päätöksestä paljon positiivista palautetta (IL 4.11.), mutta silti moni onnistui vetämään herneen nenään, kuka mistäkin syystä: jollekin päätös oli kannanotto lihantuotantoa vastaan, toisen mielestä olisi pitänyt suosia lähiruokaa, ja onnistuipa muutama poliitikko vetämään keskusteluun turvetuotannon ja ruokaviinitkin.

Herkkiä asioita

Nykyaikaa leimaa tietynlainen ylihygieenisyys ja yliherkkyys kaikelle.

Asiat nähdään mustavalkoisina ja yksioikoisina. Loukkaantuminen on ihanan helppoa. Jos kannatat kasvissyöntiä, tarkoittaa se jollekin automaattisesti sitä, että vihaat lihansyöntiä, mikä on yhtä kuin että olet kaikkia maailman lihantuottajia vastaan.

Huomaan, että ajan henki vaikuttaa myös omaan tekemiseeni: en viitsi mainita tässä muutamaa aiheeseen sopivaa esimerkkiä, ihan vain sen vuoksi, etten halua heti kohta olla lukemassa vihaista palautetta.

Erilaisia näkökulmia

Helsingin kasvisruoan käyttöön siirtymisen perustelut olivat pohjimmiltaan hyvät, kuten myös syy sille, miksi lihaa tietyissä yhteyksissä käytettäisiin.

Hämeenlinnassakin monet tahot ovat jo huomioineet eri näkökulmia. Esimerkiksi seurakunnassa kaikki kahvit ovat reilun kaupan sumppia ja moni paikallinen ravintola suosii riistalihaa, joka on todellista luomua.

Myös tavalliset ihmiset miettivät ruokaostoksilla usein valintojaan erilaisten kriteerien kautta. Itse esimerkiksi suosin mieluummin kotimaisia kasviksia kuin valtameren takaa tuotuja tuotteita.

Kaikkia ei voi miellyttää

Jos jokaisessa asiassa pitäisi ottaa ihan kaikki näkökulmat huomioon, ei tässä kohta voisi syödä tai juoda enää yhtään mitään, asua missään tai pukeutua mitenkään, saati liikkua paikasta toiseen.

On aina positiivista, jos eri tahot huomioivat kulutuksessaan edes yhden asian, vaikkapa ilmastoystävällisyyden, reilun kaupan tai kotimaisuuden.

Se on aina parempi kuin se, että mielensäpahoittajien takia mitään ei otettaisi huomioon.

 

Lue lisää:

Raatihuoneen keittiömestari on metsämies – Hämeenlinnassa tarjolla onkin riistaa ja kotimaista kalaa

Gallup: Pitäisikö Hämeenlinnan tarjota edustusruokana vain kasviksia ja kalaa Helsingin tyyliin?

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset