Kaupunkiuutiset

Kasvot kertovat 
tarinoita kirjastossa

Pääkirjaston aulassa on ensi viikon loppuun asti esillä hämeenlinnalaisen Saila Hyrkäksen öljyvärimaalauksia. Työt ovat pääosin parilta viime vuodelta, mutta maalarilla on paljon pitempi historia.

– Olen maalannut 30 vuoden ajan ja aloitin ihan nuorena, Hyrkäs kertoo.

– Isäni oli taidemaalari, joka alkoi opettaa minua, kun olin 15-vuotias. Hän maalasi enemmän maisemia, mutta minua ovat kiehtoneet ihmiset ja toisaalta taas abstraktit työt, jotka antavat paljon vapautta ja ovat hyvä vastapaino muotokuville.

Hyrkäs on ammatiltaan sisustussuunnittelija, mutta laman vähennettyä työtilaisuuksia hän heittäytyi toteuttamaan lapsuuden haavettaan taiteilijana. Hän on opiskellut maalausta myös paikallisten mestareiden kuten Pekka Krögerin, Pentti Pullisen, Hannele Tarnan, Salla Laurinojan ja Katri Stenbergin opastuksella. Hän on osallistunut vuodesta 1990 lähtien useisiin yhteisnäyttelyihin Rettigin Palatsista Naantalin taidesalonkiin.

– Haluan kuvata ihmisiä, joilla on joku tarina takanaan ja olisi hienoa, jos ihmiset ymmärtäisivät sen tarinan vain katsomalla maalausta, Hyrkäs sanoo.

– Töissäni on usein lapsia, mutta haluaisin maalata kaikenikäisiä ihmisiä ja myös kaikista roduista.

Esimerkiksi Lounas-niminen työ kertoo Minä itte -asenteella varustetusta pikkutytöstä, joka oppi aivan pienenä auttelemaan remontissa ja kokkaamaan. Maalaus nimeltä Yksin kuvaa laiminlyötyä vanhusta ja Tyttö ja sudenkorento koulukiusattua lasta.

– Työni kertovat usein ihmisistä vaikeissa tilanteissa, mutta myös siitä, mistä voi saada apua ja lohdutusta. Yksi sellaisista asioista on luonnon kauneus.

Saila Hyrkäs, maalauksia 4.9. asti Hämeenlinnan kirjastossa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset