fbpx
Kaupunkiuutiset

Kasvuvyöhykkeet kannattaa ottaa tosissaan

Puutarhuri Timo Koskinen toivoo puutarhamyymälöiltä vastuuta taimikauppaan.

– Minusta on harhaanjohtavaa myydä kasveja seuduilla, joilla niillä ei ole mahdollisuuksia menestyä. Myyjän pitäisi ainakin kertoa, onko kasvilla todellisia mahdollisuuksia kukintaan. Kun taimi ei menesty kylmässä, kotipuutarhuri menettää rahaa, eikä hänen mielialansakaan nouse, sanoo Koskinen.

Yhtenä esimerkkinä Koskinen mainitsee kotipuutarhureidenkin suosikiksi nousseen magnolian. Koskisen mukaan kasvi menestyy vain eteläisimmässä Suomessa.

– Onnea pitää olla ja sen lisäksi erittäin hyvä kasvupaikka, jotta magnolia kukkii. Omassa pihassani en ole saanut magnoliaa kahta vuotta kauempaa pysymään edes hengissä, sanoo Koskinen.

Oikealle vyöhykkeelle

Koskinen kehottaa tutustumaan kasvuvyöhykkeisiin, joita Suomessa on kahdeksan. Taimimyymälöissä on Koskisen mukaan paljon kasveja, joissa merkintänä on ykkönen tai kakkonen. Hämeestä vain Hattula ja Hämeenlinna sijaitsevat kakkosvyöhykkeellä siitä pohjoisemmaksi alkaa kolmosvyöhyke. Kakkosvyöhykkeellä menestyy vain lämpimimpien olosuhteiden kasveja.

– Magnoliasta oikein hyvissä olosuhteissa kolmosvyöhykkeellä on ehkä iloa viherkasvina, mutta toinen asia on, kukkiiko se koskaan. Oma pihani on kakkosvyöhykkeellä, eikä kasvi tahdo sielläkään menestyä. Kyse ei ole huonosta taimesta tai puutarhurin taitamattomuudesta. Kasville vyöhyke voi olla vain kertakaikkisen väärä.

Koskinen kehottaa kokeilemaan onneaan, mutta pettymyksiin pitää tuolloin varautua. Jos vyöhyke on korvattu kysymysmerkillä, on kasvin menestyminen onnenkauppaa. Esimerkiksi etelän hedelmiä, muun muassa persikkaa, myydään kotipuutarhureille.

– Kakkos- ja kolmosvyöhykkeelläkin voi olla pihoja, joissa pienilmasto on otollinen. Tuo ilmasto on luotu usein hyvin pitkällä, jopa vuosikymmenien, työllä.

Suomessa yleisesti menestyvien kasvien määrä on suhteellisen rajallinen, ja monelle uuden erikoisuuden tuleminen markkinoille on kokeilemisen arvoinen paikka.

– Tätä en missään nimessä aseta kyseenalaiseksi. Jos ykkösen kasvista saa jotain elonmerkkejä kakkosen tai kolmosen vyöhykkeellä, kaikki on voittoa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset