fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Katleena Kortesuo ei usko, että olisi tietokirjailija ilman Hämeenlinnaa

Tietokirjailija Katleena Kortesuo pitää myös suosittua blogia. Molemmille on paikkansa: tietokirja on ihmisille, jotka haluavat perehtyä aiheisiin syvemmin, blogitekstit taas pikaisen tiedon hakijoille, jotka tarvitsevat nopean vinkin.Kirjan voi myös antaa lahjaksi. Ei kukaan voi antaa lahjaksi linkkiä blogiin.

Katleena Kortesuon naama venähti leveään hymyyn, kun hän sai tietää olevansa tietokirjailijapalkinnon saajien joukossa.

– Olin aivan todella otettu ja onnellinen. Identiteettiini kuuluu hirveän vahvasti tietokirjallisuus. Olen työkeskeinen ihminen, ja kun työstä palkitaan ja saan olla näin kovassa seurassa, se osui hyvällä tavalla syvälle sydämeen.

Suomen tietokirjailijat ry jakoi palkinnon viime lauantaina Helsingin Kirjamessuilla.

Kortesuo oli yksi viidestä palkitusta. Muiden palkittujen joukossa oli muun muassa musiikkitoimittaja Jake Nyman, joka niin ikään on kaupungista lähtöisin.

– Hämeenlinnalaiset ovat suorastaan jyränneet tässä, Kortesuo hersyttelee.

 

Kortesuo on ollut tekijänä toistaiseksi 35 tietokirjassa – virallisesti.

– Olen tehnyt myös muutamia haamukirjoja eli auttanut toista ihmistä kirjoittamaan ilman, että nimi näkyy missään.

Tahti on ollut tiivis: hän on ollut julkaisemassa parhaillaan viittä kirjaa vuodessa. Viimeisin teos, Juha Ketolan ja Mikko Sairasen kanssa kirjoitettu Älä syötä ruokahukkaa julkaistiin pari viikkoa sitten.

Ja lisää on tulossa.

– Yhden käsikirjoituksen deadline on tällä viikolla. Kahden seuraavan kirjan sopimukset on jo tehty ja kolmesta kirjaideasta jatkan neuvotteluja, että saan sopimukset, Kortesuo luettelee.

Hän tunnustaa, että haaveena siintää sadan tietokirjan haamuraja.

– Se olisi upea saavuttaa, mutta vaatii myös pitkää ikää ja terveyttä. En suoraan sanoen usko, että saavutan sen, mutta se on sellainen henkinen tavoite.

 

Hengästyttävän tahdin salaisuudeksi hän nostaa hyvät kirjoittajakollegat ja kustannustoimittajat, mutta myös sen, että tietää olevansa ripeä kirjoittaja.

– Se on minun ammattini. Ammattisiivooja pystyy päivän aikana siivoamaan kaksi kotia, mutta minä en saa edes yhtäkään siivottua kuukaudessa. Jokainen meistä on nopea hommassa, jota on tehnyt pitkään ammatikseen.

Hänen mielestään hyvä tietokirja vastaa lukijan ongelmaan.

– Ehkä kykenen tunnistamaan näitä pulmia sen verran hyvin, että pääsen myös etsimään ratkaisua, Kortesuo aprikoi.

 

Hämeenlinnalla on iso rooli Kortesuon uran alkutaipaleella. Hän on noussut pinnalle bisnestä ja viestintää koskevilla oppaillaan, mutta ensimmäisiä kirjoja oli Hämeenlinnan energian satavuotishistoriikki.

Sen tekijäkaartiin Kortesuo pääsi mukaan parikymppisenä, kun oli opiskellut yhden vuoden suomen kieltä ja soitti Pirjo Poutaselle, jonka toimisto kirjoitti historiikkeja.

– Tulin tapaamiseen ihan kotiasussa ja Pirjo palkkasi minut. Voisin väittää, että ilman hämeenlinnalaisuutta en olisi tietokirjailija. Isossa kaupungissa tällainen ei olisi ollut mahdollista, kun siellä toimistoihin tulee varmaan 20 soittoa päivässä.

Paljasjalkaiselle hämeenlinnalaiselle kaupunkia koskevista tietokirjoista oli helppo aloittaa.

– Siinä opin prosessin, miten tietokirjoja tehdään. Myöhemmin oli helpompi lähteä myymään omia ideoitaan.

 

Tietokirjailijapalkinnon suuruus on 8 000 euroa. Miten se käytetään?

– Perheen yhteinen lomamatka ja ehkä ostamme pienen palasen metsää. Tulen metsänomistajaperheestä ja siskoni on metsuri. Minusta on kiva, että minäkin pystyn ottamaan osaa, Kortesuo perustelee.

– Ja kun olen partiolainen, ehkä sinne voisi jonkin laavun rakentaa.

Katleena Kortesuo

Syntynyt 22.12.1975 Hämeenlinnassa.

Kaksi tytärtä, mies ja koira.

Tietokirjailija ja viestintäasiantuntija, ollut kirjoittamassa tai toimittamassa yli 30 tietoteosta.

Tunnustuksia: Tietokirjailijapalkinto 2018, Vuoden hämäläinen 2018, Hopeasulka-palkinto 2015, Suomen suosituin viestintä- ja markkinointiblogi Cisionin mittauksessa 2014, Lavataikuuden Suomen mestari 2013, MTL:n Kultasulka-palkinto 2012, Suomen Partiolaisten hopeinen ansiomitali 2011, Inforin Vuoden kouluttaja 2010.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset