Kaupunkiuutiset

Katseilta kätketty työmaa

Hämeenlinnalaisille on tullut hyvin tutuksi Sibeliuspuiston nuorta luomisvoimaista Jean Sibeliusta esittävä patsas. Kain Tapperin suunnittelema patsas julkistettiin säveltäjämestarin 99-vuotispäivänä vuonna 1964. Vaikka patsas nyt tuntuukin sijaitsevan varsin luontevalla paikalla Sibeliuksen lapsuuden maisemissa, ei patsaan pystyttäminen aikoinaan ollut mikään läpihuutojuttu kaupungissa.

Patsashanke oli ollut Hämeenlinnassa vireillä jo varsin pitkään, kun se tuli jälleen ajankohtaiseksi 1950-luvun lopulla Sibeliuksen kuoleman jälkeen. Lopulta saatiin päätetyksi patsaan sijoittamisesta Tähtipuistoon ja samalla puiston nimi muutettiin Sibeliuspuistoksi. Erityiseksi ongelmaksi tässä yhteydessä nousi puistossa olevan vuoden 1918 sodan jälkeen pystytetyn saksalaisten sotilaiden muistomerkin ja sotilashaudan siirto patsashankkeen alta pois ja muutenkin keskusta-alueelta rauhallisempaan ympäristöön.

Hämeenlinnalainen Vihtori Heinäsen Kiviveistämö sai vuoden 1918 sodan jälkeen eri puolelta maata suuren määrän tilauksia vapaussodan muistomerkkien valmistamiseksi. Myös alun perin Tähtipuistoon sijoitettu muistomerkki, Hämeenlinnan saksalainen sankaripatsas, on Heinäsen Kiviveistämön valmistama ja sen luonnos taiteilijoiden Wila Martinin ja Urho Heinäsen tekemä. Tähtipuistoon ensimmäiset saksalaiset sotilaat haudattiin 2.5.1918. Nykyisin vanhalla hautausmaalla sijaitsevassa graniittisessa muistomerkissä on edelleen nähtävissä kaikkiaan 56 sotilaan nimet.

Päätös haudan siirrosta

Kaupunginhallituksen ensin neuvoteltua Länsi- ja Itä-Saksan lähetystöjen sekä saksalaisten sotilashautojen hoitokunnan kanssa sekä saatuaan lääninhallitukselta luvan, päätti kaupunginvaltuusto kokouksessaan marraskuussa vuonna 1961, että muistomerkki ja hauta siirretään kaupungin vanhalle hautausmaalle. Siirtopäätöstä ryhdyttiin toteuttamaan seuraavan vuoden syksyllä.

Suuren graniittisen hautamuistomerkin ja kymmenien vainajien siirto toiseen paikkaan oli iso toimenpide, jossa oli mukana runsaasti työvoimaa. Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon kokoelmissa on valokuva tuosta Sibeliuspuiston hauta-alueesta, joka syksyllä 1962 suojattiin korkealla levytetyllä työmaa-aidalla ja hautojen kaivutyö tehtiin yleisön katseilta näkymättömissä. Tosin ainakin koulupojat näyttävät löytäneet aidasta sopivan raon, josta he saattoivat seurata tämän kaupungin keskustassa tapahtuneen erikoislaatuisen ja tuolloin paljon keskusteluakin aiheuttaneen työn etenemistä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset