fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Katso tästä maakunnan 10 uutta koronasuositusta – Yksityis- ja yleisötilaisuuksiin 10 henkilön raja ja julkiset tilat mahdollisesti säppiin

Mikäli maakunta siirtyy leviämisvaiheeseen, valmistaudutaan yläkouluissa kasvomaskien käyttöön viikkojen 49–51 aikana. Kuva: Tapio Tuomela
Mikäli maakunta siirtyy leviämisvaiheeseen, valmistaudutaan yläkouluissa kasvomaskien käyttöön viikkojen 49–51 aikana. Kuva: Tapio Tuomela

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä ja maakunnan kuntajohtajat katsovat, että maakunnassa on tarpeen ottaa käyttöön kymmenen uutta sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen pohjalta muotoiltua suositusta aikavälille 30.11.2020–7.1.2021.

Epidemiatilanne on muuttunut nopeasti heikoksi. Todennäköisesti maakunta siirtyy ensi viikolla epidemian kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen. Uusien suositusten tarkoitus on kääntää epidemia perustasolle.

– Kunnat ja sairaanhoitopiiri tekevät parhaansa, mutta yksilön valinnoilla ja vastuulla on nyt merkittävin rooli, sanoo pandemiaryhmän puheenjohtaja ja sairaanhoitopiirin ylilääkäri Sally Järvelä.

Uudet suositukset 30.11.2020–7.1.2021

1. Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi tai osallistuttavaksi.

2. Yleisötilaisuuksien osalta suositellaan pidättäydyttävän yli 10 henkilön tilaisuuksista. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 10 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

3. Kantahämäläisille suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen alueille tai leviämisvaiheen aikana alueelta muualle.

4. Opetustoimen osalta mahdolliset juhlallisuudet kuten yo-juhlat järjestetään ilman yleisöä ja huolellisesti turvatoimista huolehtien. Lisäksi juhlallisuudet järjestetään ”hiljaisesti” eli ilman kuorolaulua tai puhallinsoitin- tai lauluorkesterien esiintymistä. Koulujen juhlat järjestetään vain omassa luokassa tai ryhmässä tai ei lainkaan.

5. Toisen asteen oppilaitoksissa siirrytään kasvomaskien täysimääräiseen käyttöön ja etäopetukseen siirrytään ns. hybridistrategian mukaisesti niiltä osin kuin se on soveltuvaa. Varaudutaan myös tilanteen pahentuessa siirtymään täysimääräiseen etäopetukseen viikkojen 49–50 aikana (mukaan lukien lukiot, ammatillinen koulutus, aikuisten taiteen perusopetus, vapaa sivistystyö ja aikuisten perusopetus). Vain välttämätön lähiopetus voidaan antaa, mikäli epidemiatilanne vielä merkittävästi vaikeutuu.

6. Perusopetuksen yläluokkien osalta valmistaudutaan tilanteen pahentuessa täysimääräiseen kasvomaskien käyttöön viikkojen 49–51 aikana.

7. Kuntien järjestämän aikuisten harrastus- ja ryhmätoiminnan (mukaan lukien kansalaisopistot ja liikuntaryhmät) sekä taiteen perusopetuksen ryhmätoimintojen osalta joulutauot aloitetaan viikolla 49 ja toiminta käynnistetään uudelleen aikaisintaan viikolla 2 tilanteen niin salliessa. Opetustoiminta tai harrastus, joka on järjestävissä etänä, voi jatkua.

8. Kunnat suosittelevat tilojaan käyttävien seurojen osalta samaa aikaistetun joulutauon toimintamallia aikuisten harrastus- ja ryhmätoiminnassa. Mikäli epidemiatilanne edelleen heikkenee, kunnat sulkevat harrastus- ja liikuntatilansa. Uimahallien saunojen ja muiden julkisten saunojen käyttökieltosuositus jatkuu. Pukutilojen osalta uimahallien suositellaan sulkevan vähintään 2/3 paikoistaan.

9. Riskiryhmien suojaamisen osalta julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan välittömästi tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin mukaan lukien henkilöstön suojainten käyttö ja hygieniatoimet sekä turvallisten vierailutilojen ja -käytäntöjen luominen ja käyttöönotto.

10. Kunnat varautuvat tilapäisesti sulkemaan julkisia tiloja epidemiatilanteen vaatimalla tavalla ja viiveettä. Tilojen käytön keskeyttämistä voidaan joutua toimeenpanemaan muun muassa kirjastojen, museoiden, teattereiden ja jäähallien osalta.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset