Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Katso video: Kuinka urheilijat treenaavat korona-aikana? – Kunto nousee ja nälkä vain kasvaa

Urheilijoiden motivaatio harjoitella ei ole karissut, vaikka olosuhteet ovat kaukana normaalista. Nyt on hyvä tilaisuus käydä omien heikkouksien kimppuun.
HPK:n hyökkääjä Anniina Kaitala teki viime viikolla pystypunnerruksia ja maastavetoja Ammattiopisto Tavastian ulkoliikunta-alueella. Jääkiekkoilija opiskelee viimeistä vuottaan sairaanhoitajaksi. Kuva: AP Sarjanto
HPK:n hyökkääjä Anniina Kaitala teki viime viikolla pystypunnerruksia ja maastavetoja Ammattiopisto Tavastian ulkoliikunta-alueella. Jääkiekkoilija opiskelee viimeistä vuottaan sairaanhoitajaksi. Kuva: AP Sarjanto

HPK Kiekkonaisten hyökkääjä Anniina Kaitala tekee kuntopiiriä pienoisessa lumipyryssä Ammattiopisto Tavastian ulkoliikunta-alueella.

Liigakausi päättyi pettymykseen, kun mitalipelit luistivat käsistä ja kesäloma alkoi ennen aikojaan maaliskuun alussa.

– Koronalla ei sinänsä ollut vaikutusta peleihin ja harjoitteluun jäällä, koska putosimme puolivälierissä ja kausi loppui. Onhan tämä kuitenkin tosi erilaista, kun on tottunut siihen, että joka paikkaan pääsee normaalisti treenaamaan, Kaitala tuumaa.

Kaitalan tavoite on pukeutua jonain päivänä leijonapaitaan MM-kisoissa. Hän on edustanut Suomea nuorissa ja ollut mukana myös naisten maajoukkueleirillä.

Huilaaminen hankalaa

Kiekkoilija opiskelee viimeistä vuottaan sairaanhoitajaksi Tavastiassa. Kaitala on kotoisin Hauholta ja käy välillä myös treenaamassa lapsuudenkodissaan.

– Minulla on siellä maali ja levy, joiden kanssa voin harjoitella kiekonkäsittelyä. Olen saanut valmentajalta ohjelman, joka sisältää pari treeniä päivässä ja yhden vapaapäivän viikossa.

Kaitala käy lenkeillä, tekee loikkia ja nousee rappusia sekä vetää läpi kuntopiirejä.

– Yksin treenaaminen ei ole koskaan ollut minulle vaikeaa, eikä motivaation kanssa ole mitään ongelmia. Vapaapäivien pitäminen on paljon hankalampaa.

Poikkeustilassa ei voi kuitenkaan olla miettimättä, kuinka kauan se kestää ja koska voidaan taas palata normaaliin päiväjärjestykseen.

– Kieltämättä vähän ahdistaa, kun ei yhtään tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, Kaitala tunnustaa.

Judoka Turpa Djoukaev treenaa päivittäin kotipihallaan. Ohjelmassa on muun muassa harjoittelua joustinkumeilla ja rekkitangolla, Kuva: AP Sarjanto
Judoka Turpal Djoukaev treenaa päivittäin kotipihallaan. Ohjelmassa on muun muassa harjoittelua joustinkumeilla ja rekkitangolla, Kuva: AP Sarjanto

Italia jäi väliin

Ojoisilla asuva Turpal Djoukaev on maajoukkuejudoka, joka on voittanut nuorten EM-pronssia, kaksi Suomen mestaruutta junioreissa ja miesten SM-hopeaa.

Hämeenlinnan Judoseuraa edustavan kamppailu-urheilijan kevät oli täynnä kisamatkoja, mutta korona muutti kaiken.

– Kalenterissa oli kansainvälisiä kilpailuja ja muun muassa Italiaan pitää lähteä. Loppukevään SM-kisat on nyt siirretty syksylle, Djoukaev kertoo.

Judosalien ovet sulkeutuivat kaikkialla Suomessa maaliskuun puolivälissä, eikä parin kanssa harjoittelu ole mahdollista. Judokan treeneihin kuuluvat nyt lenkit, voimaharjoittelu ja lajille ominaiset uchi-komi – eli sisääntuloharjoitukset joustinkumeja käyttäen.

Kesäkuussa tatamille?

Djoukaev kertoo harjoittelevansa usein kotipihallaan, josta löytyy muun muassa rekkitanko. Leuanvedot lisäpainoilla ja ilman tuovat lihaskunnon lisäksi judokalle tärkeää otevoimaa.

– Olen jaksanut painaa ihan hyvin. Nyt on paras tilaisuus parantaa, jos on jotain heikkouksia voimassa tai kestävyydessä.

Hinku takaisin tatamille on kuitenkin kova. Djoukaev toivoo hartaasti, että rajoituksia voitaisiin purkaa ja salin ovet avautuisivat viimeistään kesäkuussa.

– Haluan päästä taas matsaamaan ja tämä tilanne on kasvattanut nälkää todella paljon.

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran hyökkääjä Santeri Stenius käy pari kertaa viikossa harjoittelemassa Turengin tekonurmella. Kuva: AP Sarjanto
Hämeenlinnan Jalkapalloseuran hyökkääjä Santeri Stenius käy pari kertaa viikossa harjoittelemassa Turengin tekonurmella. Kuva: AP Sarjanto

Kausi jäi alkamatta

Ensimmäisessä kauteen valmistavassa harjoitusottelussaan Hämeenlinnan Jalkapalloseuran edustusjoukkue laittoi lujille Veikkausliigaan nousseen Hakan.

Ennakkoluuloton ja rohkea peli palkittiin 2–2 -tasapelillä, mutta keväällä pandemia pani stopin joukkueharjoituksille viisi viikkoa ennen sarjan alkua.

– Kyllä se harmitti tosi paljon. Talviharjoittelu oli sujunut hyvin niin itseltäni kuin koko joukkueelta ja sitten jäätiin puolitiehen, HJS:n hyökkääjä Santeri Stenius sanoo.

Lenkkeily maistuu

Jalkapalloilija tekee nyt viikoittaista treeniohjelmaa, johon kuuluu muun muassa lenkkeilyä ja portaiden nousua Aulangolla sekä nopeusvoimaharjoitteita kuntosalilla. Palloa hän potkii pari kertaa viikossa Turengin tekonurmella, yleensä jonkun kaverin kanssa.

– En ole koskaan ollut mikään lenkkipolkujen suuri ystävä, mutta nyt olen alkanut tykkäämään juoksemisesta. Olen aina harjoitellut myös omatoimisesti ja motivaatio vain kasvaa, kun kestävyyskunto kehittyy.

Kauden alkamisen ajankohta on tällä hetkellä hämärän peitossa. Palloliiton päätökset riippuvat valtioneuvoston ohjeistuksista.

– Jatkon pitäisi selvitä lähiviikkoina, Stenius arvelee.

– Harmittaa, kun ei pääse pelaamaan. Sehän se on tämän homman suola.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

8.7.2020

Päivän Hämeen Sanomat

14.7.2020

Fingerpori

comic