Kaupunkiuutiset Hattula

Katso video: Pimeä ystävä seikkailee joulukalenterissa – Ei lapsille eikä heikkohermoisille

Neea Viitamäen johtama Teatteribarrikadi onnistuu aina yllättämään yleisönsä. Tällä viikolla avautunutta joulukalenteria voi kuvailla vähintäänkin vinksahtaneeksi. Kuva: AP Sarjanto
Neea Viitamäen johtama Teatteribarrikadi onnistuu aina yllättämään yleisönsä. Tällä viikolla avautunutta joulukalenteria voi kuvailla vähintäänkin vinksahtaneeksi. Kuva: AP Sarjanto

Omintakeisilla ja hurjilla esityksillään säväyttänyt Teatteribarrikadi hellii tänä jouluna yleisöään Pimeän ystävän joulukalenterilla, joka ilmestyy joka päivä aattoon asti ryhmän Facebook-sivulla ja Youtube-kanavalla.

– Meidän piti toteuttaa Revakoiden Vähän lirahti -joulurevyy, mutta se jäi sattuneesta syystä telineisiin. Joulukalenteri-idea syntyi tosi nopeasti, koska olin jo pyöritellyt sitä pitkään mielessäni, Teatteribarrikadin johtaja Neea Viitamäki kertoo.

Järjen rajamailla

Viitamäen mukaan teatteriryhmän joulukalenteri liikuskelee järjen rajamailla huumorin ja hiukan kauhunkin keinoin. Pimeydellä viitataan niin suomalaisen joulukuun lumettomuuteen ja synkkyyteen kuin mielenterveyteenkin.

– Tyttäreni on houkutellut minua lataamaan TikTok-sovellusta. Yhtenä iltana viikkasin pyykkejä ja muuntauduin pimeän ystävän hahmoon. Huusin tyttärelle, että nyt voit kuvata sen TikTokin. Hänen mielestään lopputuloksesta tuli liian pelottava, joten se päätyi sitten joulukalenteriin, Viitamäki sanoo.

Noin minuutin pätkiä

Kalenterissa esiintyvät Viitamäen lisäksi Sirpa Soininen, Antti Leino, Killa Keränen sekä Minttu ja Ville Viitamäki. Kuvauksesta ja leikkauksesta on vastannut Jaakko Vuolinko.

– Videopätkien pituus on puolesta minuutista minuuttiin ja jokaisessa on läsnä pimeän ystävän hahmo, joka yllättää ihmiset kesken arkisten ja jouluisten askareiden, Viitamäki kuvailee.

Yleisö oli näpeissä

Teatteribarrikadi sai alkuvuodesta pulkkaan kaikki esityksensä Synnein suljettu -näytelmästä juuri ennen koronaa. Tyrvännön kylätaloon lavastettu erikoinen teatterielämys sai suitsutusta sekä katsojilta että kriitikoilta.

Esitys alkoi linja-automatkalla Hattulan kirkolta, josta yleisö kuljetettiin tuntemattomaan määränpäähän.

– Bussireissu oli nerokas intro, joka loi vahvan tunnelman ja porukka oli näpeissä jo ennen esitystä. Suurin osa ihmisistä tykkäsi tosi paljon ja kiitosta annettiin näyttelijäntyöstä ja tarinan moniulotteisuudesta.

Revakoiden paluu

Mikäli koronatilanne helpottuu, keväällä luvassa on taas jotakin uutta. Neea Viitamäen ja Sirpa Soinisen esittämät Revakot kutsuvat ihmiset illanistujaisiin omaan olohuoneeseensa.

Hersyvää slaavilaista meininkiä tarjoava kaksikko on esiintynyt pikkujouluissa, syntymäpäivillä, kokouksissa ja polttareissa vuodesta 2012.

– Revakoilla on vahva historia ja esiintymisiin kuuluu stand up -komiikkaa ja yleisön osallistamista. Samalla peilataan hiukan tämän suomalaisen kulttuurimme jäyhyyttä, Viitamäki kuvailee.

Peräblokin tapaan

Revakot eli Svetlana ja Stanislava aloittivat vaelluksensa Peräblokin maakunnasta, Revagorskin kylästä itärajan takaa. Heidät heitettiin junasta Vainikkalan asemalla, josta he raahautuivat pitkin raiteita Kanta-Hämeeseen.

– Ystävykset tulevat järjestämään peräblokkilaisia illallisia, joissa tarjotaan teetä, kuohuviiniä ja pientä purtavaa. Ne ovat teatteriesityksiä, joihin vieraana olevat ihmiset voivat osallistua halunsa mukaan. Pääasia on, että kaikilla on kivaa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset