Kaupunkiuutiset Renko

Katso video: Rengossa rekkua voi juoksuttaa vapaana vuokraamalla puolitoista hehtaaria puistoa omaan käyttöön

Rengossa on uusi suuri ja aidattu alue, jossa koirat voivat juosta vapaina ja turvallisesti.
Anne Kosolan kaksivuotias rottweileruros, Ivar testasi, miten uusi hiekkamonttu soveltuu autonrengasleikkeihin. Kosola on Rengon Rekkumestan toinen yrittäjistä. Hänellä on takanaan kymmenen vuoden kokemus koirista. Kuva: Esko Tuovinen
Anne Kosolan kaksivuotias rottweileruros, Ivar testasi, miten uusi hiekkamonttu soveltuu autonrengasleikkeihin. Kosola on Rengon Rekkumestan toinen yrittäjistä. Hänellä on takanaan kymmenen vuoden kokemus koirista. Kuva: Esko Tuovinen

Koirien ja koiranomistajien iloksi Renkoon on avautunut puolitoista hehtaaria juoksu- ja temmellyskenttää. Kyseessä on aidattu maa-alue, jota koiranomistajat voivat vuokrata tuntitaksalla oman koiransa käyttöön.

Rengon Rekkumesta -nimeä kantavan puiston takaa löytyvät hattulalainen Pia Isometsä ja renkolainen Anne Kosola.

Lähes kaksikymmentä vuotta vinttikoiria harrastanut Isometsä tietää, kuinka vaikeaa on löytää turvallisia alueita vinttikoirien juoksuttamiseen.

Riistaviettisinä ja supernopeina juoksijoina hänen vinttikoiransa saattavat ampaista raketin lailla jäniksen perään ja hävitä pisteenä horisonttiin.

Tavalliset koirapuistot ovat vinttikoiran kaltaisille juoksijoille kooltaan mitättömiä ja usein vinttikoiraomistajat vuokraavat esimerkiksi hevosmaneeseja, jossa koirat voivat purkaa juoksupaineitaan.

Pelkona ollut koiran karkaaminen

Isometsä on käynyt juoksuttamassa koiriaan jo kolmen vuoden ajan Tuusulan Kellokoskella maksullisella ja aidatulla ulkoilualueella.

Matkaan uppoaa noin puolitoista tuntia suuntaansa. Kolme vuotta Kellokoskella rampattuaan hänen mieleensä juolahti ajatus oman, vastaavanlaisen ulkoilualueen perustamisesta lähemmäksi kotia.

On paljon muitakin kuin riistaviettisiä koiria, joita ei voi pitää irrallaan. Kaikki koirat eivät tottele luoksetulo -käskyä, ja osa koirista ei siedä muita koiria.

Metsästyslain mukaan koiria ei saa pitää vapaana koirien kiinnipitoaikana maaliskuun ensimmäisen päivän ja elokuun 19. päivän välisenä aikana.

– Minulla on paljon koiratuttuja, jotka toivovat, että olisi jokin paikka, missä voisi pitää koiriaan turvallisesti irti. Missä ei tarvitsisi pelätä, että joku tulee vastaan tai että koira karkaa, Isometsä kertoo.

Tunnin harkinta-aika

Isometsä kertoo pyöritelleensä vuoden verran ajatusta yrityksen ja oman puiston perustamisesta.

– Mietin, miten sen voisi toteuttaa ja mistä saisi sopivan alueen.

Hän kaipaisi mukaan yrityskumppania ideaa toteuttamaan.

Vastaus löytyi niinkin läheltä kuin omasta kaveriporukasta. Renkolainen koiraharrastaja Anne Kosola päätti lähteä Isometsän remmiin, jos ei aivan siltä seisomalta, niin kokonaisen tunnin miettimisen jälkeen.

– Hämeenlinnan Uusyrityskeskukselta saimme paljon apua ja neuvoja. He olivat siellä todella kannustavia, Isometsä kiittelee.

Jokioisissa asuva Laura Myllykangas kiittelee, kun aidatulla alueella, ei tarvitse pelätä, että koirat lähtevät riistan perään. Bellan ja Ahtin voi päästää juoksemaan rauhassa. Kuva: Esko Tuovinen
Jokioisissa asuva Laura Myllykangas kiittelee, kun aidatulla alueella, ei tarvitse pelätä, että koirat lähtevät riistan perään. Bellan ja Ahtin voi päästää juoksemaan rauhassa. Kuva: Esko Tuovinen

”Koiraihmiset ovat oma lajinsa”

Kosolalla oli heti mielessään lapsuuden perhetuttu, jolta he voisivat kysyä sopivaa aluetta vuokralle. Maanomistaja olikin oitis valmis lohkaisemaan riittävän palan maa-alastaan uusille vuokralaisille.

– Paikka oli ensimmäinen, mitä kävimme katsomassa. Tämä oli pelkkää ryteikköä, mutta näimme heti, että tästä saa hyvän, Kosola kertoo.

Rengon Rekkumesta sijaitsee Rengossa Hanhilammentien varrella, reilun kilometrin poikkeaman päässä kymppitieltä ja noin vartin päässä Hämeenlinnan keskustasta.

Isometsän mukaan paikka ei ole koiranomistajien mittarin mukaan liian syrjäinen, sillä koiraharrastajat ovat tottuneet taittamaan autolla satoja kilometrejä harrastustensa perässä.

– Ajetaanhan koiranäyttelyihinkin satoja kilometrejä yhden muovinauhan pätkän ja arvostelun takia. Koiraihmiset ovat ihan oma lajinsa, Isometsä naurahtaa.

Koko kesä raivattu aluetta

Puuhapuiston rakentamistyöt alkoivat kesäkuussa ja apua yrittäjäkaksikko sai kavereiltaan ja sukulaisiltaan. Ryteikön alta paljastui koirien temmellettäväksi hiekkamonttu, metsäpalsta ja iso pala tasaista peltoa.

Juoksubaanan lisäksi ulkoilualue tarjoaa koira-asiakkailleen erilaisia virikkeitä. Yrittäjät ovat lisänneet hankintalistalle kiipeilyä ja ahtaita paikkoja rakastavien haukkujen iloksi A- esteen, tunnelin, isoja traktorin renkaita. Tulossa on myös toisesta päästä kiinni olevia vetoleluja kaikille vahvaleukaisille, jotka saavat suurta tyydytystä roikkumisesta purukalustojensa varassa.

– Olemme raivanneet metsää ja siivonneet sieltä esimerkiksi kaikki vaaralliset oksat pois, mutta liikkuminen täällä tapahtuu kuitenkin aina koiranomistajan omalla vastuulla, isometsä painottaa.

Kerää porukka

Isometsä suosittelee paikan varanneita kokoamaan koirakaveriporukan, jotta koirat voivat samalla temmeltää keskenään. Ulkoilualue sopii yrittäjien mielestä myös esimerkiksi kasvattajapäiville, erilaisiin pentutapaamisiin ja esimerkiksi pentujen haku- ja jälkitreeneihin.

Alueelle on suunnitteilla myöhemmin vessa ja grillikatos.

– Toivomme, että koiranomistajat löytävät tämän paikan. Taustalla meillä on se ajatus, että jos ja kun tämä lähtee tästä pyörimään, voidaan avata uusia vastaavanlaisia paikkoja muuallekin, Kosola sanoo.

Rengon Rekkumesta

Osoitteessa Hanhilammentie 130, Renko

Aidatun alueen koko on noin 1,5 hehtaaria.

Aiitaamiseen on käyetty lähes 300 tolppaa, 650 metriä aitaverkkoa ja kiinnitykseen yli 1500 käsin hakattua sinkilää.

Alueen voi varata nettiajanvarauksella. Jatkossa maksun voi suorittaa samalla nettivarauksen yhteydessä.

Yrittäjät tai heidän valtuuttamansa henkilöt ovat paikanpäällä valvomassa alueen käyttöä.

Ulkoilualue on kesäkautena varattavissa arviolta noin neljänä päivänä viikossa.

Koirien ulkoiluttaminen tapahtuu koiranomistajan omalla vastuulla.

Koirien tulisi olla rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset