Kaupunkiuutiset

Katulöytö kannattaa viedä poliisille

Poliisi ylläpitää löytötavaratoimintaa koko maassa. Hämeenlinnassa löytötavaroista huolehtii kaksi löytötavaratoimistoa: poliisin löytötavaratoimisto osoitteessa Hattelmalantie 2, sekä Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsin ylläpitämä Hämeenlinnan seudun löytötavaratoimisto Hätilässä.

Poliisiin löytötavaratoimisto vastaa ns. katulöydöistä, kuten lompakoista, puhelimista ja polkupyöristä. Luotsi sen sijaan huolehtii pääasiassa yhteistyökumppaneidensa tiloihin unohtuneista ns. laitoslöydöistä.

Jos kadulta löytyy tavara, kannattaa se siis viedä poliisille.

– Otamme kyllä vastaan myös katulöytöjä, jos niitä tänne tulee, palvelupäällikkö Sonja Aarnio Luotsin löytötavaratoimistosta sanoo.

Luotsin sopimusasiakkaina on mm. kauppakeskuksia ja ravintoloita kantakaupungin alueella sekä Tuuloksessa. Luotsi noutaa tavaroita liikkeistä kerran viikossa, ja kaikkiaan tavaraa kertyy viikoittain 100–150 kappaletta. Mukana on kaikenlaista uimarenkaista ja sateenvarjoista lähtien, joten jos sellaisen tietää kadottaneensa, sitä voi kysellä Luotsista osoitteesta Viipurintie 36.

– Kauppakeskuksista löytyy yleensä hansikkaita, käsineitä, pipoja, lippiksiä, ravintoloista taas takkeja. Jos löytää jotain, kannattaa se viedä vaikka lähimmän liikkeen kassalle, Aarnio suosittelee.

Luotsissa tavarat merkitään löytöpaikan mukaan ja niitä säilytetään kolme kuukautta. Lompakot ja vastaavat tavarat Luotsi toimittaa poliisille.

– Aina kannattaa kysyä, jos on jotain hukannut. Kolmen kuukauden jälkeen tekstiilit ja tavarat pestään, ja ne tulevat myyntiin. On hyvä, että tavara menee uusiokäyttöön, Aarnio sanoo.

Pyörät poliisille

– Periaatteessa lompakot ja kaikki asiapapereita sisältävät löytötavarat kannattaa tuoda poliisiaseman löytötavaratoimistoon. Myös polkupyörät tuodaan tänne, tutkintasihteeri Eila Jantunen Hämeenlinnan poliisiasemalta sanoo.

Kadonneita tavaroita voi tiedustella poliisilaitokselta sähköpostitse tai puhelimitse. Yhteystiedot löytyvät poliisin valtakunnalliselta poliisi.fi -sivustolta hakusanalla ”löytötavara”.

– Jos esimerkiksi lompakon asiapapereista selviää omistajan henkilöllisyys, omistajalle ilmoitetaan kadonneen tavaran löytymisestä kirjeitse.

Poliisin löytötavaratoimistossa löytäjä voi esittää myös vaatimuksen löytöpalkkiosta. Löytöpalkkion suuruus on 10 prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin vähintään neljä euroa.

Polkupyörän löytötavaraan toimittaneella on oikeus vaatia löytöpalkkiota sekä kolmasosaa myyntihinnasta.

– Löytötavaraan tuoduista polkupyöristä ilmoitetaan myös omistajalle, mikäli sellainen löytyy rungonnumerolla tehdyn tarkistuksen jälkeen, Jantunen sanoo.

Löytötavaratoimistot perivät säilytyksestä lain mukaisen maksun. Poliisiaseman löytötavaratoimistossa hoitokulut ovat 4 euroa. Korvaus säilytyskustannuksista on viisi prosenttia esineen käyvästä arvosta, usein 1–2 euroa, kuitenkin enintään 17 euroa.

Puhelimia ei myydä

Jos löytötavaran omistaja ei kolmen kuukauden kuluessa nouda omaisuuttaan poliisilta, siirtyy se valtiolle, ellei löytäjällä ole ollut vaatimusta saada löytöä itselleen. Tällöin löytäjällä on puolestaan kolme kuukautta aikaa noutaa löytötavara pois, erinäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

– Eniten jää hakematta puhelimia, silmälaseja ja polkupyöriä, Jantunen kertoo.

Valtiolle siirtyneet löytötavarat myydään yleensä huutokaupalla, otetaan valtion käyttöön tai hävitetään.

– Esimerkiksi puhelimia ei myydä vaan ne hävitetään, koska niiden muisteja ei pystytä täysin tyhjentämään. Kyseessä on tietoturva.

Hämeenlinnan poliisiasemalla Miekkalinnassa järjestetään löytötavaroiden huutokauppa kerran vuodessa, tänä vuonna se pidetään toukokuun lopulla. Tarkka päivämäärä ilmoitetaan poliisin nettisivuille noin kuukautta ennen tapahtumaa, ja lisäksi huutokaupasta ilmoitetaan maakuntalehdessä huutokauppaa edeltävänä sunnuntaina.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset