fbpx
Kaupunkiuutiset

Katumajärvellä ihmetellään mysteeriä – Varastiko joku lampaan Honkalanrannan laumasta?

Isäntäväki on ihmeissään, kun luonnonsuojelualueella laiduntanut katras on yhtä päätä köyhempi.
Satu Honkala ja Pekka Honkala ovat iloisia yksityisen luonnonsuojelualueen saavuttamasta suosiosta. Heidän laskujensa mukaan Honkalanrannalle kertyy vuoden aikana noin 10 000 kävijää. Kuva: AP Sarjanto
Satu Honkala ja Pekka Honkala ovat iloisia yksityisen luonnonsuojelualueen saavuttamasta suosiosta. Heidän laskujensa mukaan Honkalanrannalle kertyy vuoden aikana noin 10 000 kävijää. Kuva: AP Sarjanto

Katumajärven rannalla Kahilistossa sijaitseva Honkalanranta on yksityinen luonnonsuojelualue, jossa alettiin viisi vuotta sitten laiduntaa lampaita. Maisemaa hoitavien eläinten elämä on sujunut rauhallisissa merkeissä, mutta kaksi viikkoa sitten tapahtui jotakin.

– Serkkuni Pekka Honkala laittoi minulle viestiä, että yksi lampaista puuttuu. Hän oli etsinyt kadonnutta melkoisen tovin, mutta mitään ei löytynyt. Lammashan on laumaeläin, joka yleensä kavereista eksyessään pitää kovaa meteliä, alueen omistajiin kuuluva Satu Honkala kertoo.

Peto vai ihminen?

Lammas hävisi keskiviikon ja torstain välisenä yönä 5. syyskuuta. Eläinten hoitajarinkiin kuulunut henkilö oli illalla käynyt antamassa kymmenpäiselle laumalle rehua ja vettä. Kaikki oli hyvin.

– Seuraavana päivänä lähdettiin porukalla koluamaan ympäristöä. Aidat ovat korkeat ja ehjät, eikä verijälkiä tai muita merkkejä minkään pedon hyökkäyksestä ole näkynyt. Jos vaikka susi käy yhden yksilön kimppuun, niin lauma on pitkän aikaa ihan sekaisin, mutta mitään sellaista ei lampaissa huomattu.

Pekka Honkala pitää epätodennäköisenä että lammas olisi lähtenyt hortoilemaan yksinään.

– Onhan täällä vaaransa, mutta on vaikea uskoa, että lammas olisi johonkin ryteikköön mennyt. Jos se olisi vaikka sairastunut ja kuollut tai hukkunut, niin luulisi, että raadon ympärillä variksia parveilisi, hän pohtii.

– Aika pian ilmoille heitettiin ajatus, että onko joku ottanut 30-kiloisen lampaan kainaloonsa ja vienyt mennessään. Ei tässä oikein muutakaan selitystä tule mieleen.

Hoitajat ja kummit

Honkalanrannan lampaita ovat hoitaneet vapaaehtoiset, jotka vaihtavat tarvittaessa eläinsuojan kuivikkeet ja huolehtivat, että saatavilla on vettä, heinää ja suolaa sekä myöhemmin syksyllä rehua. Hoitorinkiä on pyöritetty Facebook-sivun kautta. Jokaisella lampaalla on kummi, joka maksaa osan ylläpitokuluista. Kun lampaat myöhään syksyllä teurastetaan, kummit saavat niiden lihat omakseen.

Alueen suosio on yllättänyt Honkalat. Heidän laskujensa mukaan Honkalanrannassa piipahtaa vuoden aikana noin 10 000 kävijää.

– Täällä näkee hirveästi lapsiperheitä. Eläimet ja maalaiselämä taitavat kiehtoa, Satu Honkala arvelee.

– Päivä kuin päivä, täällä on kymmenkunta ihmistä paikalla, joko lintuharrastajia, retkeilijöitä tai lampaanrapsuttajia.

Honkalanranta

Noin kuuden hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue perustettiin maanomistajien aloitteesta kesällä 2015.

Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ja maanomistajat aloittivat hankkeen, jonka avulla alueelle rakennettiin lintutorni, leiripaikka ja pitkospuureitti.

Hanke on saanut EU-rahoitusta ja alueella on tehty yli 2000 talkootyötuntia.

Honkalanrannan tuki ry perustettiin vuosi sitten.

Tämän vuoden talkoissa tehtiin pitkospuureitti ja kaarisilta, joka yhdistää Ruununmyllyn koulun ja päiväkodin sekä Harvoilanmäen ja Siirin alueet Honkalanrantaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset