fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Katutaidetta purkutaloihin, klovneriaa ja teatteria eri muodoissaan – Tätä kaikkea ja paljon muuta on Arxin kesätarjonta

Ilmaisia taidetyöpajoja ja -kursseja lapsille ja nuorille on lähes 30.
Teatterinjohtaja Hannu Räisä Kuninkaallisesta nukketeatterista esittelee paperiteatterin ideaa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Teatterinjohtaja Hannu Räisä Kuninkaallisesta nukketeatterista esittelee paperiteatterin ideaa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Kuninkaallisen nukketeatterin paperiteatterin saloihin perehdyttävä työpaja on yksi Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin täksi kesäksi räätälöimistä ilmaisista taidetyöpajoista ja -kursseista, joita on kaikkiaan 29.

Teatterinjohtaja Hannu Räisä kertoo, että työpajoissa valmistetaan pahvista, kartongista ja paperista pienoisteatteri lavasteineen ja tikkujen päähän kiinnitettävine kaksiulotteisine hahmoineen. Paperiteatteri levisi perheiden huvitukseksi 1800-luvulla Englannista.

Työpaja on nelipäivänen.

– Osallistujat voivat tehdä myös oman esitettävän tarinan tai vaikka talent show’n tai käyttää esityksessä klassikkosatuja, Räisä kertoo.

Arx joutui laittamaan tämän kesän suunnitelmat uusiksi, koska yli 40-vuotiset perinteet omaava lasten taidefestivaali Hippalot jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi.

– Hippaloiden perumista on harmiteltu. Meille on tullut pyyntöjä järjestää tapahtumia. Kodeissa ollaan koronakevään jäljiltä väsyneitä olemaan neljän seinän sisällä lasten kanssa, kertoo Arxin kulttuurituottaja Riikka-Leena Puistola, jonka vastuulla Hippaloiden järjestäminen normaalioloissa on.

Luvassa on kesä-, heinä- ja elokuussa tekemistä eri puolilla kaupunkia alle 15-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Tarjolla on muun muassa tanssia, animaatiopajoja, vauvojen muskarihetkiä, teatteripajoja ja graffititaidetta.

Katutaidetyöpajoista, joissa tutustutaan graffitien tekoon, breakdancen alkeisiin, konemusiikin perusteisiin sekä dj- ja videolaitteisiin, vastaa Arxin tekninen tuottaja Juuso Suuronen.

Aherruksen pääteeksi oppejaan pääsee kokeilemaan ja esiintymään jameissa.

Viikolla 25 on tiedossa mielenkiintoinen katutaidetapahtuma Räikee20, joka järjestetään purkua odottavilla Vuorentaan vanhainkodilla ja päiväkodilla.

– Luvassa on purkutaide-esitys, eli maalaamme purettavat rakennukset. Kuka vain voi pop up -periaatteella tulla mukaan. Siellä pääsee myös kokeilupisteessä harjoittelemaan spray-maalausta, Suuronen kertoo.

Hämeenlinnan Miniteatterin työpajoissa opetellaan klovneriaa ja pannaan pystyyn teatteriesitys viidessä päivässä. Lisäksi tutustutaan teatterin eri muotoihin ja tekniikoihin, kuten improon.

– Monilta vanhemmilta on tullut viestiä siitä, kuinka lasten teatteriharrastus loppui tänä keväänä kuin seinään, sanoo Miniteatterin toiminnanjohtaja Suvi Seppälä.

Hämeenlinnan kaupungin lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri uskoo, että Arxin jalkautuminen yhteistyökumppaneineen eri puolille kaupunkia ja tapahtumien ilmaisuus tuovat uusia harrastajia lastenkulttuurin pariin.

Poimintoja

Viikko 24: Teatteriesitys 5 päivässä Verstaalla.

Viikko 25: Katutaidetapahtuma Räikee20 purettavilla Vuorentaan vanhainkodilla ja päiväkodilla.

Viikko 26: Nukketeatteripaja Itäisessä lähiökeskuksessa.

Viikko 27: Klovneriakurssi Verstaalla.

Viikko 28: Katutaidepaja Itäisessä lähiökeskuksessa.

Viikko 29: Tanssipaja Verstaalla.

Viikko 30: Teatterikurssi Verstaalla.

Viikko 31: Ekoaskartelua Itäisessä lähiökeskuksessa Katumalla.

Viikko 32: Mistäs nyt tuulee – opastettu kierros ja työpaja Galleria Arxissa.

Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet: hameenlinna.fi/arxinkesa

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset