Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kaukaloiden sankareilta irtosi hersyvää tarinaa – Kimmo Miettisen ja Mika Lartaman uusi kirja tulee syyskuussa

Mika Lartama (vas.) ja Kimmo Miettinen ovat reilun vuoden ajan haastatelleet jääkiekon parissa vaikuttaneita hämeenlinnalaisia. Näistä tarinoista koostuva kirja ilmestyy Kariston kustantamana syyskuussa. Kuva: AP Sarjanto
Mika Lartama (vas.) ja Kimmo Miettinen ovat reilun vuoden ajan haastatelleet jääkiekon parissa vaikuttaneita hämeenlinnalaisia. Kuva: AP Sarjanto

Kimmo Miettinen ja Mika Lartama eivät ole jääneet laakereilleen lepäämään jälkimmäisen värikkäistä vaiheista kertovan Laru 24 -elämäkerran jälkeen. Kaksikko on viime vuoden huhtikuusta asti työstänyt uutta teosta, joka kertoo kokoaan suuremman pikkukaupungin lätkäsankareista, pettymyksistä ja mestaruuksista aina Ka-Ku-Ti -ketjun ajoista tämän vuoden HPK:n voitonjuhliin.

– Vielä on elossa henkilöitä, jotka ovat nähneet Karumaan, Kuuselan ja Tien tositoimissa ja jopa pelanneet heitä vastaan, Miettinen sanoo.

– Kun vielä Saimme toukokuussa valmentaja Antti Pennasen kertaamaan muistojaan HPK:n suomenmestaruudesta ja kevään MM-kisoista, kirja sai loogisen lopetuksen.

Syyskuussa julkaistava Hämeenlinnalaisia kiekkotarinoita kertoo tapahtumat kokeneiden suulla jääkiekosta ja kotikaupungista. Omia polkujaan muistelevat muun muassa Marko Palo, Pentti Pietilä, Hannu Jortikka, Jouko Rita, Juhnu Salo, Juha ”Pikkari” Virtanen, Jari Haapamäki, Vexi Salmi, Hannu Savolainen, Hilpas Sulin ja Harri Lintumäki.

– Lähdimme Laru keihäänkärkenä lähestymään haastateltavia. Itselleni oli yllätys, kuinka helvetin hyviä he olivat tarinoimaan. Sen myötä koko kirja alkoi muuttaa muotoaan puhutuksi historiaksi, Miettinen pohtii.

– Esimerkiksi Jari Aiminen kertoi hyvin avoimesti Kummila-kuvioista. Mielenkiintoisen näkökulman kirjaan tuo Matti Tervinen, joka teki pelaajavuosiensa jälkeen pitkän uran tuomarina ja tilastomiehenä.

Opus ei todellakaan kerro pelkästään HPK:sta. Teokseen on haalittu tietoa 1940-luvun lopulla kaksi suomenmestaruutta voittaneesta Hämeenlinnan Tarmosta, mutta myös Tiikereistä, Ahmoista ja Kilpa-Veikoista.

Kirjoittajat kaipaavat viime metreillä vielä joitakin yksityiskohtia, joita olisi mukava ujuttaa kirjaan.

– Olisi hienoa saada valokuva Kema-jääkiekkomailasta, joita aikoinaan valmistettiin Sairiossa, samoin kuin Rinkelinmäen vanhasta kellotaulusta, Lartama tuumaa.

Miettinen haaveilee valokuvista tai muistoista liittyen kahteen muinaiseen ystävyysotteluun. Toinen oli milanolaisen Diavolo Rossoneri -joukkueen vierailu Hämeenlinnassa 1950-luvun lopulla ja toinen Moskovan Lokomotivin matsi vuonna 1961 Kuivansillan kentällä. Mikäli tietoja löytyy, yhteyttä voi ottaa sähköpostiin zaikimmo@gmail.com.

Miettinen sanoo kokeneensa ensimmäisen lätkämatsinsa jo ennen syntymäänsä, kun raskaana ollut äiti käveli Vanajan Asevelikylästä kaupunkiin ottelua katsomaan.

– Olen seurannut HPK:ta ja jääkiekkoa koko ikäni. Pietilän ja Savolaisen kaltaisten lapsuuden idolien haastatteleminen oli järisyttävä kokemus.

Millaisen vastaanoton edellinen kirjanne sai?

– Olen saanut enimmäkseen hyvää palautetta. Itse en ollut lopulta kauhean tyytyväinen, kun tulin paniikissa poistaneeksi aika paljon. Vähän vaillinaiseksi se jäi, Lartama tunnustaa.

– Siitä julkaistaan pokkari ja äänikirja, joissa nämä puutteet on mahdollista korjata. Luen kirjaa uudestaan nyt sillä silmällä, että muutoksia on luvassa.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset