Kaupunkiuutiset

Mielipide: Kaupungin hiipuminen vai vetovoimaisuus?

Tampereen yliopiston alaisen Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksen eli perinteisen opettajaseminaarin lakkautus oli arvaamattoman iso isku kaupungille. Kuva: Rauno Lahti
Tampereen yliopiston alaisen Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksen eli perinteisen opettajaseminaarin lakkautus oli arvaamattoman iso isku kaupungille. Kuva: Rauno Lahti

Seppo Rehunen kertoi kolumnissaan selkeästi, tässä lehdessä (HKu 28.8.), minkä vuoksi Hämeenlinna on menettänyt asukkaitaan sekä vetovoimaisuuttaan.

Hämeenlinna oli aiemmin läänin pääkaupunki ja koulukeskus, jossa oli myös sotilaspiirien esikunnat.

Valtiovalta purki, sekä siviili-, että sotilashallinnon lääninorganisaatiot, jolloin menetimme suuren määrän työpaikkoja, sekä verotuloja.

Kun vielä opettajankoulutuslaitos lakkautettiin ja siirrettiin Tampereelle, niin olemme suuri menettäjä!

Onneksi meillä on vielä ammattikorkeakoulu ja ammatillinen opettajien koulutus. Hämeenlinnassa on myös meijerialan erikoisammattioppilaitos jossa voi suorittaa myös korkea-asteen tutkinnon. Niistä oppilaitoksista kannattaa pitää kiinni.

Monet kaupunkilaiset surevat myös kaupungin keskustan hiljenemistä, sekä kivijalkakauppojen vähenemistä.

Olimme puolisoni kanssa, monien muiden mukana kuulemassa kaupungin johdon esityksiä kaupungin nykytilanteesta, sekä tulevaisuuden näkymistä Kumppanuustalolla 4. syyskuuta.

Paikalla olivat kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio sekä valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas.

He vastasivat omalta osaltaan kaupunkilaisia askarruttaviin asioihin ja kysymyksiin. Yleisesti voi todeta, että meillä on pätevät ja asialliset henkilöt, sekä ylimmässä virkamies- että luottamusmiesjohdossa.

Kun ns. ykköskorttelin suunnitelmat etenevät ja valtuusto päättää sen kaavoituksesta, sekä rakentamisesta, niin se mahdollistaa, sekä vireyttää keskustan kehittymisen ja piristymisen. Torinalusparkkihallikin on vahvasti sidoksissa ykköskorttelin rakentamiseen, velvoiteparkkipaikkoineen.

Aikoinaan kauppakeskusten rakentaminen Tiiriöön hiljensi kaupungin keskustan vetovoimaisuutta. Vastaava ilmiö on tapahtunut monissa muissakin kaupungeissa, selkein esimerkki on naapurikaupungissa Riihimäellä.

Kun kauppakeskus Goodman rakennettiin viisi vuotta sitten, niin se vielä vaikutti kauppojen siirtymiseen pois keskustasta.

Vaihtoehtona ne olisivat siirtyneet, joko Tiiriöön tai naapurikaupunkeihin. Hämeenlinnalaisia kävi jo paljon ostoksilla Lempäälän Ideaparkissa, sekä Hyvinkään kauppakeskus Willassa.

Vetovoimaisuuden takia myös Eteläranta, eli Engelinranta kannattaa rakentaa vetovoimaiseksi liikunnan-, sekä asumisen keskittymäksi.

Heikki Notko, Hämeenlinna

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset