Kaupunkiuutiset

Kaupungin keuhkoja vaalitaan huolella

Hämeenlinnan ylistetyimpiä asioita on yli kuuden kilometrin mittainen kevyen liikenteen kierros, joka alkaa keskustasta ja jatkuu Linnanpuiston, Kaupunginpuiston ja rautatiesillan kautta Aulangolle, Sairionrantaan ja Varikonniemeen. Auringon hellimänä keskiviikkoiltana rannat olivat tulvillaan lenkkeilijöitä, pyöräilijöitä, kalastajia ja puistoissa istuvia ihmisiä. Vesireitilläkin näkyi monenlaista alusta pikaliippareista kanootteihin ja kirkkoveneisiin. Kalastuspuiston nuotiolla kärisivät makkarat, Sairiossa uiskenneltiin ja Linnanpuistossa jumpattiin.

Kovin kaukana ei ole se aika, jolloin rantareitistä ei ollut tietoakaan. Metsä-Serlan tehtaiden kohdalta ei läpikulkua ollut, eikä liioin kasarmialueen rannasta. Solmu aukeni, kun Valtion rautatiet teki Saironrantaan huoltotien ja antoi luvan kulkuväylän yleiseen käyttöön. Hämeenlinnaan perustettiin Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto vuonna 2001.

Levinnyt lupiini

Kansallisen kaupunkipuiston statuskin jo edellyttää, että rantareittiä vaalitaan huolella. Alue työllistää kaupungin väkeä viikottain.

– Ihan samoja töitä tehdään kun kaupungin viheralueilla muuallakin, puistomestari Vesa Vuorinen LinnanInfrasta kertoo.

– Paljon on puhtaanapitoa sekä nurmikonleikkuuta. Hoidettavista alueista löytyy puistoja, taajamametsää, ketoja ja niittyjä, joten skaala on todella laaja.

Reitillä tehdään kerran viikossa tarkastuskierros, jolla tutkitaan puutteita ja korjauskohtia.

– Nyt on erityisesti paneuduttu töhryjen poistoon ja vanhoja roskiksia on vaihdettu uusiin. Sairion suunnalla on lupiini päässyt leviämään ja sitä on kitketty, jottei se pääse valtaamaan radanvarren ketoja.

Puutarha kukkii

Tämän kesän aikana kaupungin luontopalvelut on maalannut syksyllä kunnostettuja siltoja ja maisemaulokkeita. Tiistaina vietettiin Kaupunginpuistossa puistokomitean puutarhan avajaisia. Rytökasojen alta kaivetut ja kunnostetut kivipenkereet ovat nyt täynnä kukkia.

Rantareitti on nykyiselläänkin jo ulkoilijan unelma, mutta tulevaisuudessa se saattaa muuttua vieläkin paremmaksi.

– Ei kai tällainen kohde koskaan tule täysin valmiiksi, Vuorinen pohtii.

– Hoito on jatkuvaa kehittämistä. Vanhan Korttien talon laituri kunnostetaan ja ideoita on olemassa myös uusista laitureista. Pohdinnassa on myös, mitä Kenraalinrannan tenniskentän paikalle tehdään tulevaisuudessa.

Harvoista asioista sataa kaupungille jatkuvaa postiivista palautetta, mutta rantareitti on yksi niistä.

– Tänä vuonna olemme saaneet kiitosta sekä Sairion puoleisten rantojen siistimisestä että Kaupunginpuiston näkymien avaamisesta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset