Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kaupungin lakkautuslista sulkisi kaupungin terveen koulun – Kenakkala ei kannata kansanäänestystä toriparkista

Hämeenlinnan kaupunginhallitus on hyväksynyt kaupungin talouden tasapainottamisohjelman. Myllymäen koulun kohtalo on jälleen selvitystyön kohteena. Ojoisten ja Idänpään terveysasemien lakkauttamista selvitetään myös.
Myllymäen koulu on vanha koulu keskellä Myllymäkeä. Sen oppilasmäärä on kasvanut joka vuosi. Kaikki nykyiset oppilaatkaan eivät mahdu tiloihin, silti kaupunki miettii koulun lakkautusta. Kuva: Kati Laukkanen
Etävanhempainiltoja on tarjolla joka keskiviikko.

Myllymäen koulu

Myllymäen koulu on päätynyt jälleen Hämeenlinnan kaupungin lakkautuslistalle. Se on herättänyt välittömästi vastustusta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution (kok.) mukaan koulu päätyi listalle peruskorjauksen tarpeensa vuoksi ja koska Seminaarin koulu on niin lähellä.

Kaupunki on vääntänyt jo kauan Seminaarin koulun omistajan, Suomen Yliopistokiinteistöjen kanssa peruskorjauksesta.

– Valtio on tässäkin asiassa tiukka neuvottelukumppani. Totta kai valtion toimijoilla on omistajaohjauksessa asetetut tulostavoitteensa, Rautio muotoilee.

Yhtiön suurin omistaja on Suomen valtio, jota edustaa yhtiössä Senaatti-kiinteistöt.

Onko siis mahdollista, ettei Myllymäen koulun kannatakaan siirtyä Seminaarin koululle, jos vuokranantaja tekee kalliin peruskorjauksen ja vuokrataso nousee?

– Totta kai, kaikkihan on mahdollista.

 

Lammin lukio

Lammin lukion lakkauttamista ja toimintojen yhdistämistä kaupungin muihin lukioihin ei enää erikseen mainita, vaan nyt päätettiin yleisemmin selvittää lukioiden toiminnot.

Laajempana asiana kaupunginhallitus päätti yksimielisesti, että käynnistetään ”kokonaisvaltainen kaupungin hallintorakenteen ja seutuyhteistyön selvitys”. Selvitys on tehtävä kesäkuun 2020 loppuun mennessä.

Päätös kertoo siitä, että Hämeenlinna on tunnistanut seutuyhteistyön yhdeksi säästökeinoksi ja pannut merkille myös naapurikuntien eli Hattulan ja Janakkalan talouskurimuksen.

Raution mukaan yhteistyötä kuntien välillä voisi olla usealla toimialalla: hammashoidossa, vammaispalveluissa, työllisyyden edistämisessä, päivähoidossa, kouluissa ja elinkeinopolitiikassa.

 

Ojoisten ja Idänpään terveysasemat

Terveyskeskustoimintaan Hämeenlinnassa mietitään isoja muutoksia. Taustalla on toisaalta kaupunginhallituksen maanantaina käsittelemä talouden tasapainottamisohjelma ja toisaalta tulevan Assi-sairaalan käyttöönotto noin viiden vuoden kuluttua.

Kaupunki aikoo taloustilanteensa takia selvittää Ojoisten ja Idänpään terveysasemien lakkauttamista ja niiden toimintojen yhdistämistä pääterveysasemaan. Selvityksen pitäisi valmistua ensi toukokuuhun mennessä.

Ojoisten ja Idänpään terveysasemat on otettu säästölistalle apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan siksi, että ne sijaitsevat ”varsin lähellä” pääterveysasemaa.

Myös koko pääterveysaseman tuleva sijainti tulee pohdittavaksi.

Jo aiemmin on päätetty, että pääterveysaseman vuodeosastot siirtyvät Assi-sairaalaan sen valmistuttua arviolta vuonna 2024 tai 2025.

– Silloin koko pääterveysaseman rakennuskanta on järkevää muuttaa toiseen tarkoitukseen, sanoo Isosuo.

Pääterveysasema tarvitsee siis uudet tilat, mutta Isosuon mukaan uutta paikkaa ei ole vielä mietitty.

 

Kansanäänestys toriparkista

Hämeenlinnassa ei järjestetä neuvoa antavaa kansanäänestystä toriparkin rakentamista. Kansanäänestys kaatui äänin 4–7.

Kansanäänestystä oli vaadittu kuntalaisaloitteella, jonka oli allekirjoittanut hieman yli neljä prosenttia hämeenlinnalaisista.

Lopullisesti kansanäänestyksen järjestämisestä päättää Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto, jolle asia etenee seuraavaksi.

Kaupunginhallituksen päätös noudattelee pääosin kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan laatimaa päätösehdostusta, jossa äänestys torpattiin neljällä eri syyllä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset