Kaupunkiuutiset

Kaupungin museot avaavat monta kulmaa Sibeliukseen

Suuren säveltäjän juhlavuosi huomioidaan näyttävästi myös museoissa. Kaupungin historiallisessa museossa avautuu 20. maaliskuuta näyttely Janne – Kohtaamisia Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden maailmassa. Näyttelyn pääosassa on ihan tavallinen ja kuitenkin hyvin erityinen poika ja tarinan taustalla vaikuttaa pikkukaupungin elämänmeno.

– Sibelius syntyi Ruusukorttelissa aikana, jolloin Hämeenlinna oli hyvin rauhallinen, matalien puutalojen kaupunki, Inka-Maria Laitila historiallisesta museosta kuvailee.

– Jannen tarinaa ei voi ymmärtää pelkkien faktojen perusteella. Näyttelyn elämyksellisessä osiossa voi eläytyä hänen kasvuvuosiensa äänimaailmaan, johon kuului hevosen kavioiden kopsetta, uunissa palavan puun huminaa ja sadepisaroiden rytmikästä leikkiä ikkunalaudalla.

Historiallisessa museossa avataan myös valokuvataiteilija Taneli Eskolan näyttely Sibeliuksen maisema, joka kertoo säveltäjälle tärkeistä paikoista, näkymistä ja tunnelmista.

– Olen kotoisin Hämeenlinnasta ja muistan elävästi vuoden 1965 Sibelius-juhlinnat, Eskola sanoo.

– Siitä saakka olen katsonut kansalaisvelvollisuudekseni kertoa omat pointtini Sibeliuksesta. On ihmeellistä, kuinka esimerkiksi muusikkojen keskuudessa vallitsee hämmästyttävä konsensus siitä, millaisissa kuvissa on jotain sibeliaanista ja millaisissa ei. En ole lähtenyt väistelemään näitä kliseitä, eli kyllä kurkia ja joutsenia löytyy.

Eskola on kuratoinut myös säveltäjän syntymäkodissa tällä hetkellä esillä olevan näyttelyn Sibelius valokuvassa, joka painottuu taiteilijamuotokuviin.

Supertähti

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun ensimmäiset jääkärit lähtivät Saksaan saamaan sotilaskoulutusta. Yksi heistä oli Heikki Nurmio, jonka sanoihin Sibelius sävelsi Jääkärimarssin. Museo Militaria esittelee 25. helmikuuta alkaen pienen vaihtuvan näyttelyn Jääkärit ja Sibelius, joka valottaa myös Nurmion vaiheita ja kertoo marssin merkityksestä.

Taidemuseossa alkaa 20. helmikuuta Ars Hämeen 40-vuotisjuhlanäyttely Äänestä johtuva, toukokuussa vuorossa on Martta Wendelinin näyttely ja lokakuussa esitellään Ars Fennican voittaja. Vuoden tapaus on videoteoksistaan tunnetun, Hämeenlinnasta kotoisin olevan Eija-Liisa Ahtilan näyttely. Pro Finlandia -mitalilla palkittu ja maan nuorin taiteen aikateemikko on yksi suomalaisen taidekentän harvoista kansainvälisistä supertähdistä.

– Asuin täällä lapsuuteni sekä nuoruuteni ja taidemuseo oli minun oma juttuni, Ahtila muistelee.

– Viimeksi siellä käydessäni muistin taas tilan, ajan ja hiljaisuuden tärkeyden siinä, mitä syntyy katsojan ja taiteen välillä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset