fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kaupunginmuseon syyskuun esineenä shakkipeli 1700-luvulta – Onko peli Kustaa III:n hovista?

Taidokkaasti tehty shakkipeli kertoo omalta osaltaan säätyläisten elämäntavasta 1700-luvulla. Kuva: Heikki Haavisto, Hämeenlinnan kaupunginmuseo
Taidokkaasti tehty shakkipeli kertoo omalta osaltaan säätyläisten elämäntavasta 1700-luvulla. Kuva: Heikki Haavisto, Hämeenlinnan kaupunginmuseo

Hämeenlinnan kaupunginmuseon kokoelmissa on kaunis shakkipeli 1700-luvun lopulta. Pelistä ei iän lisäksi ole säilynyt paljoakaan tietoa. Sen sisällä oli kuitenkin salaperäinen teksti, jonka mukaan se olisi kuulunut jollekin Kustaa III:n suosikeista. Hienon esineen voikin hyvin kuvitella tarjonneen ajanvietettä hovissa, vaikka varmuutta siitä ei tietenkään voi enää saada.

 

Mahdollista on, että teksti on kirjoitettu vain nostamaan esineen arvoa ostajien silmissä. Se tiedetään, että pelin lahjoittaja on ostanut sen Helsingistä 1904.

Peli on osa kaupunginmuseon vanhinta kokoelmaa, sillä se on lahjoitettu museoon jo vuonna 1912. Samana vuonna pääsivät hämeenlinnalaiset ensimmäisen kerran tutustumaan vastaperustettuun museoon. Ennen avajaisia kokoelmia oli kerrytetty innokkaasti jo useamman vuoden ajan.

 

Shakkipelin alkuperäistä omistajaa on mahdotonta saada enää selville, mutta taidokkaasti tehty esine avaa ilman taustatietojakin omalta osaltaan säätyläisten elämäntapaa 1700-luvulla.

Sääty-yhteiskunnan varakkaille kansanosille muodostui varallisuuden myötä myös vapaa-aikaa. Säädyn mukaiseen elämään kuului vieraiden vastaanottaminen ja viihdytys. Erilaiset pelit yleistyivät ajanvietteenä. Suomessa tiedetään shakkia pelatun jo keskiajalta lähtien.

 

Myös kirjasto kuului jokaisen itseään kunnioittavan säätyläisen kotiin. Kirjat olivat arvoesineitä ja laajalla kirjastolla osoitettiin varakkuutta.

Shakkipeli on rakennettu kirjan muotoon, jolloin sitä on voitu säilyttää kirjahyllyssä. Sen kyljessä on kirjan nimikkeen tavoin ranskankielinen teksti Bibliotheque de Jeux – vapaasti suomennettuna pelikirjasto.

Peli on nähtävillä Museo Skogsterin Ooh, Hämeenlinna! -näyttelyssä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset