fbpx
Kaupunkiuutiset

"Kaupunki vaalii lainkuuliaisuutta"

Vanajaveden sosialidemokraattien taannoinen päätös vuokrata omistamansa työväentalo Kisapirtti moottoripyöräkerho Cannonballille herättää kummastusta Hämeenlinnassa. Kaupunkilaisten asettama peruskysymys on, päättävätkö sosialidemokraatit samoilla moraalisilla ja eettisillä perusteilla myös kaupungin luottamustehtävissä, kuin omassa paikallisjärjestössään.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) painottaa kaupungin vaalivan kaikissa tekemisissään lainkuuliaisuutta.

Kisapirtin vuokraamisesta päätöstä oli tekemässä muun muassa Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa istuva Sirpa Laakso (sd.).

Yle Hämeen haastattelussa Laakso totesi, että ”me tiesimme vuokratessamme Kisapirtin, että tiloihin tulee Cannonball ja kyllä se aiheutti keskustelua. Katsoimme kuitenkin, että emme voi tuomita tai syrjiä järjestöä vain maineen perusteella”.

– Julkisuudessa on meistä väärää tietoa. Virkavalta ja sosiaalinen media levittävät meistä juttuja, jotka eivät pidä paikkansa, paikallisen Cannonballin puhemiehenä esiintynyt Ilkka Laakso puolestaan totesi Hämeen Sanomien haastattelussa (20.10.2015).

Kaupunkiuutisten eri lähteistä saamien tietojen mukaan Laaksoilla on läheinen sukulaisyhteys.

Keskusrikospoliisi on määritellyt Cannonballin rikollisjärjestöksi. Oikeudellisesti määritelmä ei ole pitävä.

Miten kaupungin päätöksenteossa?

Kysymykseen siitä, onko sosialidemokraateilla sama peruslinja myös kaupungin päätöksenteossa kuin omissa yhdistyksissään, Sirpa Laakso ei suostunut vastaamaan (puhelinkeskustelu ohessa).

Sirpa Laakso kehotti soittamaan asiasta Vanajaveden sosialidemokraattien puheenjohtaja Jorma Hassiselle. Hassisella puolestaan ei ole tällä hetkellä mitään roolia kaupungin luottamustehtävissä.

Sirpa Laakso ehti todeta KU:n puhelinhaastattelussa ennen puhelun lopettamistaan, ”ettei Cannonball ole rikollisjärjestö, koska siitä ei ole oikeuden päätöstä. Poliisin syytöksiä voi pitää pelkästään epäilyinä.”

Kaupunkiuutisten kysymykseen siitä, suhtautuisivatko sosialidemokraatit vuokrauspäätökseen samalla tavalla, jos kyseessä olisi kaupungin omistama kiinteistö, Laakso ei ehtinyt vastata, kun hän lopetti puhelun kesken kysymyksen.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) vakuuttaa ”kaupungin pitävän omassa päätöksenteossaan aina kiinni lainkuuliaisuudesta”.

– Keskusteluja tällaisista asioista välillä käydään. Viimeksi asiasta puhuttiin Sunny Car Centerin autotalohankkeen yhteydessä, mutta silloin ei löytynyt valmisteluvaiheessa yrityksen taustalta mitään rikollista, Rautio kertoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan mukaan kaupungin yhteistyökumppaneiden ja vuokralaisten taustoissa ei saa olla mitään rikosoikeudellisia tai muita ongelmia.

– Tällaiset asiat tarkistetaan kyllä joka kerta alkaen asuntojen vuokraamisesta. Valintoja ei tehdä sillä perusteella, että jostain ei tykätä. Musta tuntuu -periaatteella ei voi toimia, Rautio muistuttaa.

 

Puhelinhaastattelu

Vanajaveden sosialidemokraatit vuokrasi taannoin Kisapirtin Cannonball moottoripyöräkerholle, joka on poliisin mukaan rikollisjärjestö. Olit yhtenä päättämässä asiasta. Sirpa Laakso, pätevätkö samat periaatteet myös kaupungin päätöksenteossa, esimerkiksi valtuustossa ja hallituksessa?
– Anteeksi en ymmärtänyt.
Tarkoitan sitä, että jos yhdistyksessä olet päättämässä tilojen vuokraamista poliisin rikollisjärjestöksi luokittelemalle yhdistykselle, niin oletko valmis samanlaiseen päätökseen kaupungin luottamustehtävissä kaupungin omistamasta kiinteistöstä?
– Ensinnäkin se rikollisjärjestö on poliisin määritelmä, siitä ei ole oikeuden päätöstä. Ketään ei voi syrjiä pelkän epäilyn perusteella, kuten vanha sanonta toteaa. Kaupunginpäätöksenteossa lakimiehet aina varmistavat nämä lainopilliset asiat. Tätä asiaa kommentoi pelkästään Jorma Hassinen, näin me on päätetty, voit soittaa hänelle.
Mutta haluan kysyä…
– Kiitos ja hyvää päivänjatkoa!

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset