Kaupunkiuutiset

Kauriinmetsästäjä ampuu myytin

The Deer Hunter, USA/UK, 1978

Ohjaus: Michael Cimino. Pääosissa: Robert De Niro (Michael), John Cazale (Stan), John Savage (Steven), Christopher Walken (Nick), Meryl Streep (Linda), George Dzundza (John), Chuck Aspegren (Axel). Kesto 183 min.

Kauriinmetsästäjä on tarina ystävyydestä, siitä miten pensylvanialaisen terästeollisuuskaupungin nuoret miehet lähtevät Vietnamin sotaan eivätkä koskaan palaa. Se on tarina suuren myytin kuolemasta, amerikkalaisen viattomuuden viimeisestä henkäyksestä, tuskasta joka johti kaiken kirkastumiseen hetkeksi.

Tarinan alussa ystävykset viettävät yhteisiä häitä ja juhlivat, niin kuin elämän parhaina päivinä juhlitaan. Ohjaaja Michael Cimino lataa eepokseensa vahvan tunteen yhdessä eletystä, ollaan unelman partaalla.

Sota kuitenkin löytää tiensä myös pikkukaupungin idylliin. Cimino purkaa kaiken palasiksi ja näyttää sen mikä kestää ja mikä hajoaa tuhkaksi Aasian viidakoiden ylle, jossa pommikuorma oli suurempi kuin koko toisessa maailmansodassa.

Miehissä elää toive paluusta sankareina kotiin, mutta mitä jää jäljelle, kun sodan verinen ryöppy hautaa ihmiset alleen. Cimino vie katsojan rajan yli ja yhteiskunnallinen todellisuus lyö rajusti vasten kasvoja: Mitä on inhimillinen hulluus tämän jälkeen, kun vastassa on toinen toistaan syvempiä joukkohautoja.

Yli kaksi miljoonaa vietnamilaista ja 58 000-68 000 amerikkalaista surmattiin. Sodasta kotiin palanneet eivät tunteneet maata, johon tulivat takaisin.

Kauriinmetsästäjä. Bio Marilyn ti 8.12. klo 18. K18. Liput 5 euroa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset