Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kavin aluesarja: Klaus Härön palkittu elokuva on vähäeleisen luonnenäyttelemisen juhlaa

Kenenkään huoli tai pyyntö ei ole liian vähäpätöinen pappi Jaakobille. Kuva: Filmikamari Kuva: Filmikamari
Kenenkään huoli tai pyyntö ei ole liian vähäpätöinen pappi Jaakobille. Kuva: Filmikamari

Klaus Härö on kiistaton pienimuotoisten elokuvien mestari. Hän ei tarvitse välttämättä kuin kaksi henkilöhahmoa täyttääkseen valkokankaan elämänmakuisilla hetkillä, jotka saavat katsojankin pohtimaan suhdettaan toisiin ihmisiin. Arvostus on materialisoitunut muun muassa neljäksi Jussi-palkinnoksi, jotka Postia pappi Jaakobille (2009) voitti parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, miespääosasta ja musiikista.

Päärooleissa nähdään Kaarina Hazard, Heikki Nousiainen, Jukka Keinonen ja Esko Roine. Kuvaus on Tuomas Hutrin ja musiikki Dani Strömbäckin käsialaa.

Näyttelijät loistavat

Elokuvan aluksi armahduksen saanut elinkautisvanki Leila (Kaarina Hazard) matkaa vastentahtoisesti syrjäiseen pappilaan, jossa hänen on määrä auttaa sokeaa pappi Jaakobia (Heikki Nousiainen).

Tehtävänkuva on erikoinen, sillä Jaakob tarvitsee jonkun lukemaan ääneen tavallisten ihmisten hänelle lähettämiä kirjeitä ja vastaamaan niihin hänen sanelustaan. Jaakobille tämä on elämäntehtävä, mitä Leila ei ymmärrä. Hän jopa heittää osan kirjeistä menemään.

Kun kuluu useampi viikko ilman ainuttakaan kirjettä eikä posteljooniakaan näy, papin maailma järkkyy ja Leila tajuaa tehneensä anteeksiantamattoman vääryyden. Lopulta auttajan ja autettavan roolit kääntyvät päälaelleen, ja syy Leilan vankeustuomioon paljastuu.

Härön ja Jaana Makkosen käsikirjoitus jättää paljon Hazardin ja Nousiaisen katseiden kerrottavaksi. Koko elokuva on vähäeleisen luonnenäyttelemisen juhlaa, mutta viimeiset kohtaukset tekevät siitä pakahduttavan ja mieleenpainuvan kokemuksen.

Kuvauksia Hattulan kirkossa

Hämeeseen elokuva kytkeytyy siten, että kirkkokohtausten sisäkuvissa käydään loisteliaassa Hattulan Pyhän Ristin kirkossa. Ulkokuvat sen sijaan on kuvattu Tyrvään Pyhän Olavin kirkolla, sillä Hattulassa ympäristö näytti jo liian modernilta, kun taas Vammalassa oltiin kansallismaisemien rikkumattoman rauhan syleilyssä.

Se että kaksi kirkkoa saatiin saumattomasti henkimään samaa karua kauneutta – esimerkiksi poistamalla penkit kuvausten ajaksi – kertoo paljon Härön tinkimättömyydestä visionsa toteuttajana.

Postia pappi Jaakobille on ihmisen kokoinen elokuva, jossa ei ole yhtään turhaa kuvaa tai kohtausta.

KAVIn aluesarja: Klaus Härö, Postia pappi Jaakobille (Suomi 2009) tiistaina 24.11. kello 18 Bio Rex. K7. 75 min. Liput Kino Tavast ry:n verkkokaupasta. Syyskauden katsojaohjeet kinotavast.net. Tulethan turvallisesti järjestettävään näytökseen vain terveenä.

Uusin Kaupunkiuutiset

21.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

24.11.2020