Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kavin aluesarja: Marlon Brando loistaa roolissaan ajelehtijasta oikeustaistelijaksi

Alaston satama kahmi skahdeksan Oscaria vuonna 1955. Marlon Brando palkittiin miespääroolistaan Terry Malloyna ja Eva Marie Saint naissivuroolistan Edie Doylena. Kuva: Kavi

Elia Kazanin Alaston satama (1954) on aikaa ja katselukertoja kestävä amerikkalaisen elokuvan klassikko. Se oli ehdolla 12 Oscar-palkinnon saajaksi ja voitti niistä kahdeksan: mies- ja naispääosista (Marlon Brando ja Eva Marie Saint), parhaasta käsikirjoituksesta, kuvauksesta, lavastuksesta, leikkauksesta ja ohjauksesta. Se sai myös parhaan elokuvan palkinnon.

Käsikirjoituksen taustalla on satamatyöläisten ammattiyhdistyksiin pesiytynyt rikollinen toiminta. Elokuva pohjautuu Malcolm Johnsonin vuonna 1948 julkaistuun 24-osaiseen artikkelisarjaan Crime on the Waterfront.

Keskushahmona on Terry Malloy (Marlon Brando), entinen nyrkkeilijälupaus. Vähät mistään välittävä Terry on ajautunut sataman työporukoita hallitsevien gangsterien joukkoihin, johtajanaan vaikutusvaltainen Johnny Friendly (Lee J. Cobb).

Työntekijöiden etuja ajanut satamatyöläinen saa surmansa Terryn välinpitämättömyyden vuoksi. Omantunnon tuskista alkaa henkilökohtainen muutos ja taistelu oikeudenmukaisuuden ja itsekunnioituksen puolesta. Terryn veljen jouduttua säälimättömien gangstereiden uhriksi hänellä on mahdollisuus todistaa, että hänestä on johonkin.

 

Alaston satama oli tuoreilla ilmaisutavoillaan ja dokumentaarisella kuvakerronnallaan modernia verrattuna muuhun ajan elokuvatarjontaan. Kuvauksissa käytettiin todellisia paikkoja New Jerseyn Hobokenissa. Jos elokuvan tausta ja pohja olikin otettu tosielämästä, sen vastapainona oli toimiva, voimakas ja hyvin kirjoitettu dialogi. Musiikin sävelsi monesta klassikkoelokuvasta tuttu Leonard Bernstein.

Elokuvan kuvakieli on modernia ja leikkaus nopeatempoista. Filmissä voi aistia 50-luvun italialaisen neorealismin vaikutteita ja ennakointia tuloillaan olleesta ranskalaisesta uudesta aallosta. Alaston satama on kuvaaja Boris Kaufmanin tärkeimpiä amerikkalaisia töitä, aiemmin hän oli työskennellyt eurooppalaisten ohjaajien (Jean Vigo ym.) kanssa. Alastomassa satamassa Kazanin ja Brandon toimivaksi todettu yhteistyö luo intensiivisen elokuvaelämyksen, jonka vain valkokankaalta voi kokea täydellä voimallaan.

Kavin aluesarja: Elia Kazan, Alaston satama (USA 1954) ti 26.2. klo 18. Kesto 105 min. K12. Liput (5 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset